1 IULIE. Europa deschide granitele. DA: Japonia, Canada, Georgia, Tunisia. NU: SUA, Israel, Turcia, Egipt

Harta lumii zonele verzi

In spatele usilor inchise, pe Zoom-uri securizate, ambasadorii a 27 tari UE negociaza lista de tari pentru care granitele Uniunii Europene ar trebui deschise la 1 iulie. Dupa cum probabil unii stiti, in acest moment, nici un cetatean din afara zonei UE / SEE / Schengen nu poate intra decat daca este rezident european sau are rude de grad 1 in aceste tari. Aceasta situatie este si in cazul Romania care nu accepta cetateni extra-comunitari, iar toti romanii sau cetateni de alte nationalitati europene nu pot intra in Romania decat daca se auto-izoleaza. Dar Uniunea Europeana a promis deschiderea partiala a granitelor pentru tari unde numarul de cazuri de COVID este extrem de mic.

Lista tarilor a fost negociata cu foc incepand de saptamana trecuta. Au aparut si liste de 40 – 50 tari (unele penibile – cum ar fi Coreea de Nord sau Turkmenistan despre care se stie ca au interzis orice referire la COVID si de unde datele sunt complet necredibile – adica 0 cazuri), cert este ca presa internationala anunta ca s-a ajuns la o lista de 15 tari. Negocierile continua insa, s-ar putea sa mai fie schimbari (Serbia s-ar putea sa zboara in ultima clipa datorita exploziei de cazuri din ultimele zile), dar oficial, lista va fi publicata luni cel tarziu marti.

Deci – acestia ar fi alesii:

Europa (non-UE): Serbia, Muntenegru, Georgia

Asia: Coreea de Sud, Japonia, Thailanda. Granita UE va fi deschisa si celor veniti din China doar cu conditia reciprocitatii.

Africa: Maroc, Algeria, Tunisia, Rwanda

Americile: Canada, Uruguay

Oceania: Australia, Noua Zeelanda

Dupa cum vedeti, lipsesc tari precum SUA (care sunt convins ca va lua masuri in reciprocitate care de data asta ar putea afecta si Romania), Turcia, Egipt, tarile din Golf, Rusia, toate tarile ex-sovietice (exceptand Georgia), Moldova, Israel si multe altele.

Criteriile la baza alegerilor

  • numarul de cazuri raportate la suta de mii de locuitori sa fie de 16,1 (media actuala in UE).
  • o tendinta de scadere in ultimele saptamani
  • un index de incredere in sistemele medicale locale – indexul trebuie sa fie mai sus de 57 si este stabilit de OMS, bazandu-se pe date precum numar de teste, numar de paturi de spital (inclusiv ATI), numar de medici raportat la populatie, eficienta sistemului sanitar, etc.

Lista de tari „verzi” va fi reevaluata la fiecare doua saptamani, deci de abia dupa 15 iulie pot intra si alte tari pe lista.

Tarile membre UE pot accepta sau nu tari de pe lista „verde” a UE in functie de criteriile proprii (la prima vedere, Serbia nu se califica pentru ca sa evita auto-izolarea in Romania, dar probabil cetatenii sarbi vor putea intra in Romania cu obligativitatea auto-izolarii), in schimb exista un consens ca nimeni din „lista rosie” sa poata intra in vreo tara a UE. Asta inseamna ca de exemplu Israel va fi mutat din grupa B (intrare cu test COVID) in grupa C (interzis accesul) in Cipru.

Ce cred ca se va intampla in cazul Romaniei si a cetatenilor romani ? Lista romaneasca a tarilor verzi se va imbogati cu cateva tari – nu cu toate (pentru ca probabil Serbia, poate si Canada, nu am calculat) nu respecta regula celor 5 cazuri per zi la milion, dar probabil turistii romani vor putea reveni fara auto-izolare din tari precum Georgia, Muntenegru, Thailanda, Australia, Noua Zeelanda. Totul este ca si aceste tari sa ne si primeasca – Georgia si Muntenegru au anuntat deja ca ne primesc, dar cu obligatia unui test COVID-19, in timp ce Tunisia accepta romani incepand de ieri fara nici o conditie. Thailanda, Japonia sau Australia au insa granitele ferm inchise pentru romani. Lista cu tarile extra-UE refacuta va intra in vigoare probabil de marti, 7 iulie dupa urmatoarea actualizare a ei.

Sursa info: Corriere della Sera

Categorii:
Noutati

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest