DIN 13 IUNIE: Polonia deschide granitele TUTUROR cetatenilor Uniunii Europene iar zborurile internationale vor fi reluate de pe 16 iunie

Palatul Regal Varsovia

In cursul zilei de ieri, primul-ministru polonez, d. Mateusz Morawiecki a anuntat ca granitele Poloniei vor fi deschise in noaptea de 12 / 13 iunie (probabil la miezul noptii) si toti cetatenii Uniunii Europene vor putea intra in Polonia fara sa mai fie obligati la carantina obligatorie de 14 zile. Cetatenii din afara Uniunii (nu s-a specificat daca Marea Britanie continua sa fie pe lista interzisa) nu vor avea acces in Polonia decat in conditiile de pana acum. In plus, zborurile internationale vor putea fi reluate de pe 16 iunie, dar nimeni nu-si face iluzii ca aceste zboruri vor fi reluate decat gradual.

Polonia a luat unele masuri dure la inceputul pandemiei – a inchis granitele pentru toti cetatenii straini, a impus auto-izolarea tuturor cetatenilor si rezidentilor polonezi care se intorceau acasa, a trimis acasa un numar extrem de mare de lucratori ucraineeni si mai ales – a interzis zborurile catre absolut orice destinatie din lume (Romania a interzis zborurile spre doar 12 tari). Compania aeriana poloneza LOT a oprit complet zborurile de linie (evident, a efectuat zboruri de repatriere pentru cetateni polonezi sau zboruri cargo), la fel si cele doua mari companii low-cost cu numeroase zboruri in Polonia – Ryanair si Wizz Air au oprit complet motoarele.

Dupa relaxarea unor masuri (gen redeschiderea de magazine ne-esentiale sau a teraselor in aer liber), Polonia a fost lovita de un val 2 de infectii care se afla intr-o crestere alarmanta. Un mare numar de cazuri provine insa din minele de carbune din Silezia unde numerosi mineri s-au infectat (evident, alaturi de familile lor). Guvernul polonez a inchis toate minele pentru 3-4 saptamani si au impus masuri de carantina locala in localitatile miniere.

Conform datelor, Polonia nu se califica pentru ca Romania sa renunte la auto-izolare pentru cei veniti din aceasta tara dupa 17 iunie, dar sa asteptam anuntul oficial,

Intre Romania si Polonia, erau operate zboruri de catre LOT (pe rutele Bucuresti – Varsovia, Bucuresti – Cracovia, Cluj – Varsovia) si Wizz Air (Bucuresti – Varsovia). LOT a anuntat oficial ca nu va reporni zborurile internationale decat cu incepere din 1 iulie (posibil, totusi sa porneasca unele zboruri cheie spre Europa Occidentala mai devreme), asa ca pe site-ul lor nu se pot gasi decat bilete dupa 1 iulie – atentie, LOT nu a facut „curatenie” in zboruri, au ramas aceleasi frecvente ca si inainte de COVID (adica 3 zboruri pe zi) care indiscutabil nu vor fi onorate, asa ca va recomand sa mai astepati pana se va face „curatenie”. De asemenea zborul sezonier spre Cracovia nu stiu daca va mai fi operat (desi zborurile sunt inca in sistem). Wizz Air are de asemenea programate primele zboruri pe 1 iulie cu o frecventa destul de mare ca sa fie reala – 5 zboruri pe saptamana. Probabil si ei vor face in curand „curatenie”, ma astept sa reinceapa operatiunile cu 1-2 zboruri pe saptamana mai ales daca auto-izolarea va continua.

Sursa: Rzeczpospolita

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest