OFICIAL: De la 15 iunie, ora 0:00, Romania ridica obligatia auto-carantinarii in cazul a 17 tari. Tranzitul prin zona galbena nu este luat in considerare

Europa

In seara, ministrul de interne, d. Marcel Vela a anuntat cele 17 tari din care cetatenii romani, dar si straini pot sa intre in Romania fara a mai fi nevoie de carantinare. Sunt practic cele 18 tari pe care le-am anuntat ieri, mai putin Monaco. Dar hai sa le mai mentionez odata sa fie clar: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elvetia, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Ungaria

Alte lucruri important de mentionat:

Daca vii dintr-o zona galbena si stai 14 zile intr-una din aceste tari, nu va trebui sa intri in auto-izolare. Dar daca in ultimele 14 zile vei sta o perioada mai mare de un tranzit obisnuit printr-una din tarile din zona „galbena”, va trebui sa intri in carantina. De exemplu daca pleci din Norvegia si pe drum mai stai vreo 2 zile in Suedia sau mai faci un ocol prin Serbia, trebuie sa intri in carantina.

Daca tranzitezi rutier sau aeriana zona galbena, dar ai plecat din zona verde, nu vei sta in auto-izolare. Sunt doua exemple – daca pleci pe cale rutiera din Norvegia, in mod normal trebuie sa tranzitezi Suedia si eventual Danemarca (ambele in zona galbena) si apoi Germania, Austria (sau Cehia / Slovacia) si Ungaria, toate in zona verde. In acest caz, nu intri in carantina.

Lista de tari verzi va fi actualizata saptamanal (lunea la orele 16:00) de INSP si lista poate fi schimbata – ATENTIE pot intra tari noi pe lista (ma astept ca in curand sa intre tari precum Irlanda sau Italia unde exista o tendinta puternica de scadere), dar pot sa si dispara tari unde numarul de cazuri este in crestere (de facto, acum Bulgaria este peste 5 cazuri / zi / milionul de locuitori si teoretic ar trebui sa reintre in zona galbena). Lista intra in vigoare in 24 ore si din acel moment, daca te intorci din tara respectiva va trebui sa intri in auto-izolare, chiar daca ai intrat pe teritoriul respectivei tari in perioada cand era in zona verde. ATENTIE – este un mare risc si cum ziceam, Bulgaria pare sa se afle in aceasta situatie riscanta.

Zborurile spre zonele verzi vor fi reluate sau continuate, deci zborurile spre Austria, Elvetia si Germania vor fi reluate, dar dupa data de 16 iunie (inclusiv). Imi este insa neclar ce se intampla cu zborurile spre tarile spre care pana acum se putea zbura, dar acum se afla in zonele galbene – este vorba punctual de Danemarca, Irlanda, Portugalia si Suedia. Probabil, vor fi anulate, dar sa vedem si comunicatul Ministerului Transporturilor. Indiscutabil, va continua interdictia de zbor spre Belgia, Franta Italia, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Interventia domnului Vela o puteti vedea aici, iar lista de tari va fi publicata saptamanal aici.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Cine si cum tr verifica ca ai stat vreo 2 zile prin Suedia si inca vreo 2 prin Danemarca?

  A. Del 13 iunie 2020 21:38 Răspunde
  • Politia. Exista numeroase metodalitati de a afla. In primul rand, toti cei care vin din Norvegia sunt dubiosi pentru ca trec prin Suedia.

   Imperator 13 iunie 2020 21:53 Răspunde
   • Și atunci în martie când au dat buzna toți românașii aceia de prin Italia, Spania și mințeau că vin din alte țări, de ce nu s-a putut verifica?

    Claudiu 14 iunie 2020 8:40 Răspunde
    • Au prins destul de multi si i-au trimis la carantina. Nu zic ca pe toti, dar pe imensa majoritate, da. Inclusiv pe cei care au „venit” din Ucraina si Bulgaria.

     Imperator 14 iunie 2020 11:30 Răspunde
   • Buna ziua. Am zbor Firenze-bucuresti pe data de 17 cu Blue air este valabil

    Ana 15 iunie 2020 19:01 Răspunde
 • Cine si cum te verifica ca ai stat vreo 2-3 zile prin Suedia si alte 2 prin Danemarca? In cazul unei călătorii cu mașina.

  Daniel P 13 iunie 2020 21:40 Răspunde
  • Exista tot soiuri de tracing devices – de la folosirea cardurilor, la cumpararea de benzina, camere de identificare faciala, etc.

   Imperator 13 iunie 2020 21:52 Răspunde
 • Bună. Poți te rog sa ma ajuți cu info? Unde anume se face referire la faptul ca si străinii din aceste tari pot intra in România?

  Alexandra 13 iunie 2020 21:51 Răspunde
 • Nu îmi e clar dacă obligația de a sta in carantină e un motiv suficient pentru wizzair de a accepta anularea biletului fără penalitatile obișnuite pentru anulare voluntară..

  Andrei 13 iunie 2020 22:08 Răspunde
  • Nu, nu este un motiv ca Wizz Air sa anuleze zborul. Ci notificarea de interdictie din partea autoritatilor romane.

   Imperator 13 iunie 2020 22:14 Răspunde
 • Bunã seara . Am si Eu o intrebare … Imi puteti spune daca dupa data de 17.06 doresc sa plec in Germania am nevoie de contract de munca sau rezidenta? Sau pur si simplu merg ca turist ? Multumesc

  Adriana 13 iunie 2020 22:46 Răspunde
 • Oare cum vor proceda autoritățile în cazul în care ne întoarcem cu un zbor special din Niger în România, dacă Niger are mai puțin de 5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile? Cel mai probabil am tranzita Franța.

  Bianca 13 iunie 2020 23:46 Răspunde
  • Auto-izolare. Exista zboruri speciale de repatriere din tarile galbene si toti cei care vin cu astfel de zboruri, intra in auto-izolare.
   In acest moment, din recomandarea UE toate tarile din afara Spatiului Economic European sunt automat in zona galbena. Relativ la tarile africane, nu se vor lua in considerare cifrele comunicate pentru ca nu sunt de incredere. Probabil, la un moment dat peste cateva luni bune, se vor ridica interdictiile pentru toate odata.

   Imperator 13 iunie 2020 23:59 Răspunde
 • Inteleg ca nu mai exista zone rosii , cel putin asa arata lista, cu zone verzi si galbene asta inseamna ca teoretic pot fi reluate zborurile bu spube nimic proiectul de lege despre vreo interdictie, azi am primit de la wizzair decratia pentru izolare la domiciliu, parintii mei sunt blocati in uk din martie, am tot reprogramat bilete , au probleme de sanatate stau fara tratament , e ridicol sunt sute de persoane care vor sa revina acasa chiar si cu izolare, sa dai 300£ pe un bilet la cerere la tarom de unde banii astia cand noi abia ne intretinem familia

  Madalina 14 iunie 2020 0:01 Răspunde
  • Art.6 Începând cu data de 15 iunie, se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

   Deci, se va ridica interdictia de zbor doar pentru Austria, Elvetia, Germania.

   Imperator 14 iunie 2020 11:46 Răspunde
 • Ce se intampla cu zborurile spre si dinspre Marea Britanie? Vor fi reluate?

  Leo 14 iunie 2020 0:39 Răspunde
 • Imperator de ce spui ca nu se ia in considerare , ca nu sunt de încredere. țările africane?Dupa mine sunt mai de încredere Țările africane decât Europa …. m -a prins pandemia intr -o țara africana …..aici se spune adevarul….nu sunt in UE

  Nely 14 iunie 2020 0:53 Răspunde
  • Nu sunt de incredere datele trimise oficial – sistemele sanitare din tarile africane sunt departe de cele europene, iar testarile sunt aproape zero. Niger a efectuat doar vreo 200 teste la milionul de locuitori, asa ca de facto nu se poate stii cati pot fi infectati. Pot sa fie 100,000, pot sa fie 2 milioane, pot sa fie 5 milioane. Nu vad sa se ridice obligativitatea de auto-izolare daca te intorci din tari africane inainte de sfarsitul anului din lipsa de date.

   Imperator 14 iunie 2020 11:43 Răspunde
 • Despre UK ce se știe despre zboruri

  Anton 14 iunie 2020 1:07 Răspunde
 • Interdictia de zbor este consecinta a starii de alerta care a intrat in vigoare pe 15mai pentru 30 de zile. In cazul in care parlamentul respinge prelungirea acesteia, interdictia inceteaza. Asta referitor la ultima fraza din articol. Parlamentul trebuie sa se pronunte luni sau marti.

  Horia 14 iunie 2020 4:13 Răspunde
  • Decizia de prelungire se poate lua printr-un simplu ordin al Ministrului Transporturilor. Trebuie ca Parlamentul sa dea o lege care sa interzica interdictia zborurilor ceea ce mi se pare extrem de putin probabil.

   Imperator 14 iunie 2020 11:39 Răspunde
 • Se poate merge in vacanta in croatia cu masina?

  Vlad 14 iunie 2020 5:52 Răspunde
 • Din acest comunicat înțeleg ca se accepta intrarea pe teritoriul Romaniei a persoanelor care vin din cele 17 tari. Se poate și invers? Ieșirea din România in scop turistic in aceste tari? Și unde găsesc informații oficiale ca și aceste tari primesc romani. Site-ul MAE nu are actualizate aceste informații. Multumesc

  Dana 14 iunie 2020 8:32 Răspunde
  • In unele cazur, da, in altele nu. Nu: Malta, Croatia, Slovenia, Slovacia, Norvegia, Ungaria. Da: Letonia, Lituania, Elvetia, Liechtenstein, Cehia, Austria, Bulgaria, Grecia, Cipru (cu testare obligatorie), Islanda (cu testare obligatorie). Nu stiu: Germania

   Imperator 14 iunie 2020 11:32 Răspunde
 • De carantină la domiciliu sunt scutiţi etc.. etc… + „reprezentanţii unor firme străine care au sucursală în România”.

  va rog (nu mai gasesc daca asta mai este valabil) unde pot gasi URL de textul aia.

  Huib 14 iunie 2020 16:22 Răspunde
 • https://sdk.mk/index.php/makedonija/stranskite-drzhavjani-koi-tranzitiraat-ke-mora-da-izlezat-od-zemjava-vo-rok-od-5-chasa-otkako-vlegle/?fbclid=IwAR16Dq3JSgZlllj6WEPvmlTEkprmtP8YuCs1mctcE4n7ks19tdQxEz8SP7Y

  Se pare ca ai voie sa tranzitezi Macedonia de Nord, in max 5 ore, fara abatere de la autostrada. Doar cateva puncte de trecere. Informatie incerta, nu inteleg clar.

  Razvan 14 iunie 2020 18:01 Răspunde
 • Buna. Pt o pers care are zbor : canada – frankfurt ; frankfurt – budapesta, dupa care din budapesta in timisoara cu masina, se intra in izolare ?

  Alexandra 14 iunie 2020 20:24 Răspunde
 • Buna ziua. Pana la urma circula wizz Romania Spania .Eu am zborul pe 18iunie

  Gal Maria 15 iunie 2020 9:15 Răspunde
  • Nu. Anulat.

   Imperator 15 iunie 2020 11:26 Răspunde
   • Buna ziua, de la 1 iulie vom putea calatori cu avionul in Spania?

    Ionela 15 iunie 2020 12:58 Răspunde
    • Da, schimband avionul in Cipru, Spania, Letonia, Lituania, Islanda, Norvegia si alte cateva state.

     Imperator 15 iunie 2020 13:31 Răspunde
 • Dar totusi mai sunt 3 zile si biletul nu e anulat?

  Gal Maria 15 iunie 2020 11:36 Răspunde
  • O sa-l anuleze cand intra oficial NOTAM-ul. Adica pana pe 16 iunie orele 23:59

   Imperator 15 iunie 2020 12:11 Răspunde
 • Buna ziua, de la 1 iulie se poate calatori cu avionul in Spania? (fara rezidenta sau contract de munca)

  Ionela 15 iunie 2020 13:00 Răspunde
  • Daca schimbati avionul in Cipru, Grecia, Lituania, Islanda, Norvegia, Austria si alte cateva state.

   Imperator 15 iunie 2020 13:30 Răspunde
 • Se anulează si zborul din amsterdam catre romania din data de 18 iunie?

  Adrian 15 iunie 2020 13:32 Răspunde
 • In data de 20-06-2020 imi vine baiatul acasa din Danemarca trebuie sa stea in izolare?

  Hirt 16 iunie 2020 16:31 Răspunde
 • Eu ar trebui sa plec in Tunisia pe 1iulie. La întoarcere intru in izolare? Si daca da, atunci se poate anula biletul?

  Dana 16 iunie 2020 19:45 Răspunde
  • Da, auto-izolare cel mai probabil. Decizia se va lua fie pe 1 iulie, fie pe 1 august. Depinde de regulile biletului pe care l-ati cumparat.

   Imperator 16 iunie 2020 20:57 Răspunde
 • Bunăseara nu sunt lămurit cu câteva lucruri vreau să vin in românia la sfârșitul lunii lui Iunie locuiesc în franta toulouse am înțeles că in unele continente ale franței dacă ajungi la vama te pune în autoizolare vroiam sa stiu si eu as vrea sa călătoresc cu masina personala franta germania austria slovenia și ungaria o să stau în carantină la vama sau la domiciliu sau deloc și încă o intrebare eu locuiesc în franta de 10 ani de zile dacă mă duc la un doctor de familie și îmi face un test de covid inainte sa plec as putea sa intru in tata fara nicio problemă fara carantinare vă mulțumesc mult.

  Stefan 17 iunie 2020 2:17 Răspunde
  • Daca veniti din Franta, indiferent de unde din Franta, veti intra in auto-izolare intr-o locuinta pe care o declarati dvs. Daca in ultimele 14 zile ati stat intr-o tara „verde” (de exemplu sa fi stat in Germania sau Austria) nu mai e nevoie de izolare. Lista de tari de pe lista galbena se actualizeaza insa saptamanal, lunea si este posibil ca pana la sfarsitul lui iunie si Franta sa intre in zona verde si sa nu mai trebuiasca sa va izolati. Dar totul depinde de evolutia epidemiei din Franta.

   Imperator 17 iunie 2020 12:30 Răspunde
   • Va multumim frumos pentru informațiile dumneavoastră

    Stefan 18 iunie 2020 20:35 Răspunde
 • Cei de la DSP Timis afirma ca daca treci prin Serbia (zona galbena) venind din Grecia va trebui sa intri in autoizolare.

  blue 17 iunie 2020 22:29 Răspunde
 • Buna seara, nu am inteles cum e cu cele 14 zile, va rog sa ma scuzati, nu intri in izolare daca nu le depasesti sau daca le depasesti?

  Laurentiu 20 iunie 2020 23:26 Răspunde
  • Daca vii dintr-una din cele 17 tari mentionate in articol, nu mai intri in auto-izolare. Din restul, da

   Imperator 20 iunie 2020 23:32 Răspunde
 • O ultima intrebare, va rog frumos, vreau sa vin in Romania, in interes de serviciu (bussines), din zona galbena, ca sa imi schimb permisul de conducere, acesta este obiectul muncii mele care ma ajuta sa pot factura pe PFA-ul din Romania.
  Trebuie sa intru in izolare?
  Va multumesc anticipat.

  Laurentiu 21 iunie 2020 0:00 Răspunde
 • Buna Cezar, am urmatoarea situatie: o pasagera doreste sa se intoarca din Miami, are dubla cetatenie: americana si romana. Ideea ei este sa zboare cu Tk pana la Istanbul si de acolo sa se deplaseze terestru pana in Romania. Crezi ca este ok varianta aceasta? Stie de izolare la domiciliu.

  Cristina 23 iunie 2020 17:48 Răspunde
  • Da, este OK. Chestionabil este cum se deplaseaza. Conduce o masina proprie ? Are sofer ? Daca e cetatean turc, nu are voie sa intre in UE. Daca e cetatean roman si vine din Romania s-o ia, intra in auto-izolare.

   Imperator 23 iunie 2020 21:58 Răspunde
 • Buna ziua. Am bilet din San Francisco, Statele Unite cu oprire in Istambul, Turcia pe data de 29 Iulie. Se primesc sau se vor primi zboruri si cetateni din America pana atunci? Si trebuie 14 zile de carantina?
  Multumesc.

  Mihaela Ionita 26 iunie 2020 5:08 Răspunde
  • Daca sunteti cetatean american, foarte putin probabil ca veti fi primit.
   Daca sunteti cetatena roman, veti fi primit, dar carantina obligatorie. Sa vedem daca vor fi redeschise zborurile Romania – Turcia pana atunci, in acest moment sunt interzise, dar sa vedem ce se mai intampla.

   Imperator 26 iunie 2020 8:17 Răspunde
 • Vin din Oslo cu avionul, si am escala in Amsterdam ( 40 min). Asta inseamna ca nu trebuie sa stau in auto izolare can ajuing, nu asa?

  George 30 iunie 2020 21:19 Răspunde
  • In mod normal, nu vei intra in auto-izolare. Dar zborurile Amsterdam – Bucuresti sunt interzise si anulate pana in momentul in care Olanda va deveni o tara verde, deci oricum o sa vii dintr-o tara verde 🙂

   Imperator 30 iunie 2020 22:36 Răspunde
   • Interzise? Biletul l-am luat cu o zi inurma, de pe site-ul celor de la KLM.Nu arata ca sunt anulate, vin pe 10.

    George 1 iulie 2020 14:01 Răspunde
    • Zborurile sunt interzise pana pe 6 iulie inclusiv, dar interdictia poate continua. Decizia va fi anuntata pe 6 iulie seara

     Imperator 1 iulie 2020 17:05 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii