15 IULIE: Norvegia anunta deschiderea granitelor pentru peste 20 tari, dar NU si pentru Romania

13. Fjord Norvegia Scandinavia

Astazi, Norvegia a anuntat deschiderea granitelor pentru tarile din UE / SEE  / Zona Schengen cu incepere din 15 iulie, la o luna dupa data recomandata de Comisia Europeana. Norvegia este penultima tara care sa deschida granitele din interiorul zonei, ultima, Irlanda, urmand sa-si anunte decizia in jur de 20 iulie. Norvegia a anuntat astazi atat criteriile, cat si tarile care ajung pe lista verde (intrare fara carantina) cat si cele care ajung pe lista rosie (calatorii din aceste tari vor putea intra in Norvegia, dar cu obligatia unei carantine de numai 10 zile  – un bonus de 4 zile deci !)

Criteriile Norvegiei sunt ceva mai relaxate decat cele ale Finlandei, Tarilor Baltice sau Romaniei – practic orice tara din zona care are mai putin de 20 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile poate intra pe teritoriul Regatului fara obligatia de carantinare. De asemenea se ia in calcul si procentajul de cazuri pozitive din total teste – trebuie sa fie sub 5%. Lista este actualizata la fiecare 2 saptamani (deci, nu 1 saptamana ca in alte cazul altor tari), iar cifrele sunt publice.

Calatorii din urmatoarele tari pot intra cu obligatia de carantina:

Suedia – in cazul Suediei, vor fi luate in calcul provinciile – cam toate provinciile sunt excluse mai putin vreo 2 din sud.

Luxemburg – 65,5

Portugalia – 46,4

Bulgaria – 26,2

Romania – 25,4. Procentaj de cazuri pozitive din total test: 3,5%

Croatia – 20,5

Ungaria – 0,8 – foarte interesant cazul Ungariei care are foarte putine cazuri. Motivul prezentei vecinilor de la nord-vest pe lista rosie este faptul ca Ungaria nu a mai raportat numarul de cazuri catre ECDC de ceva timp, asa ca cifrele sunt considerate de neincredere. De asemenea, numarul de teste efectuate este de asemenea necunoscut.

Tarile din afara zonei europene sunt excluse.

Sursa info: Folkehelseinstituttet

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii