Grecia anunta ca toti turistii care vor trece prin Promachonas vor fi testati. Dar sunt oare capabili sa o faca ?

Atena

Ieri dupa amiaza intr-o reuniune de urgenta a celulei de criza a Greciei care se ocupa de masurile anti-COVID, s-a luat hotararea ca toti cei care trec granita terestra in Grecia prin punctul de frontiera de la Promachonas vor fi testati. Decizia a fost luata datorita cresterii semnificative a cazurilor de COVID din tarile vecine – atat Bulgaria, cat si Romania au inregistrat in ultimele 2 zile consecutiv cel mai mare numar de infectari COVID de la inceputul pandemiei, iar numarul de cazuri in Cehia, Slovacia si Polonia se afla de asemenea in crestere. In plus, circa 60 – 70% din noile cazuri de COVID detectate in Grecia provin de la testele facute la granita. De asemenea, e posibil ca Promachonas va continua sa fie singurul punct de frontiera terestra care va ramane deschis pentru a putea controla mai bine situatia.

Intrebarea este – oare autoritatile grecesti vor putea controla situatia ? Raportarile de la fata locului spun ca de fapt, granicerii greci controleaza cand au chef si pe cine au chef. Multi romani sustin ca nu li s-a cerut nici macar sacrosanctul QR-code, in timp ce altii (probabil la ore diferite) spun ca se testeaza cate o persoana din fiecare masina.

Weekendul acesta va arata cat de serioase sunt autoritatile grecesti cu acest „testam pe toti”. Si de asemenea cat ar dura cozile mai ales pe timp de weekend, daca chiar ii testeaza pe toti. In ultimele zile, s-au raportat circa 20 – 40 cazuri zilnice de COVID la turisti, dar nu s-au specificat nationalitatile si nici punctele de frontiera prin care au trecut. La inceputul saptamanii, raportarile oficiale grecesti anuntau oficial cate cazuri au fost pe aeroporturi si cate pe Promachonas si cam 75% din cazuri erau depistate la granita rutiere – zeci de avioane cel putin romanesti au fost testate integral si aparent nu a fost gasit decat un caz – dar in realitate, nu se stie, cifrele si datele concrete nu sunt decat arareori comunicate.

Presa elena de ieri anunta ca in Thassos exista cel putin 6 persoane in carantina dintre care 4 sarbi – granitele Greciei au fost inchise pentru turistii sarbi peste noapte, iar o femeie din Serbia a fost primul caz COVID detectat vreodata in Corfu.

Recomandarea mea este sa incercati totusi sa evitati sa treceti granita greceasca in weekend. Sau sa va asteptati la ore si ore de stat in soare la 40 grade. Raportarile din timpul saptamanii spun ca s-a trecut si in 10 sau 15 minute.

Vacanta faina si mai ales sigura va urez (se pare ca grecii chiar se chinuie sa faca vacantele cat mai sigure)

Sursa: Ethnos

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest