Trebuie s-o spunem clar si raspicat. In perioada aceasta exista un risc atunci cand calatoresti. Mare, mic, exista un risc. Dar, evident, il poti minimiza cat se poate de mult. In ultima instanta si inainte de COVID existau riscuri atunci cand calatoreai – atat de sanatate, cat si de accidente, hotie, viol, etc. Calatoritul include anumite riscuri, dar ce poti face este sa le minimizezi. Te speli pe maini (inainte de COVID, puteai face linistit Hepatita A daca nu te spalai pe maini), te imbraci in functie de vreme, iti fortifici sistemul imunitar, faci vaccinuri daca ajungi in zone cu boli tropicale, nu te urci in mijloace de transport nesigure si daca te pui tu la volan respecti toate instructiunile, iti protejezi lucrurile de valoare (bani, carduri, etc), nu mergi singura pe strazi pustii si intunecate in mijlocul noptii printr-un cartier suspect. Orice risc se poate minimiza. Nu, nu se poate exclude 100%, dar atunci cand il reduci si te gandesti la masuri, nu ai probleme.
Am fost in 131 de tari ale lumii, am calatorit singur din Hong Kong si Delhi pana in Medellin si Washington, am fost in zone mai putin dezvoltate ale lumii – in afara de niste raceli minore si diaree sacaitoare, nu am avut probleme de sanatate. Nu mi s-a furat un dolar (desi am avut parte de tentative la Paris, Roma si pe trenul de noapte Geneva – Nice), nu am fost violat de nimeni, iar bagajele mi-au ajuns intotdeauna acasa (deh, unele geamantane s-au mai rupt pe drum, dar in afara de niste ciorapi si chiloti uitati pe te miri unde, nu am pierdut nimic).
Acum avem COVID-ul. Sloganul la ordinea zilei este ca trebuie sa invatam sa traim cu COVID-ul pana apare vaccinul (probabil va fi distribuit in masa din primavara urmatoare). Cred ca expresia sa invatam sa traim cu COVID-ul este complet falsa. Trebuie sa invatam sa traim si sa evitam COVID-ul. Sunt niste reguli simple – sa te speli pe maini, sa porti masca atunci cand te afli in interior si in zone aglomerate in exterior – ideal este sa le eviti, dar daca nu poti si nu poti, pune masca aia pe fata, sa te distantezi fizic (nu social – nu stiu de unde a venit expresia asta cu distantare sociala – in vremurile astea trebuie sa te apropii social si sa te distantezi fizic). Si o alta regula este sa te duci in zone in care nu exista “derapaje” epidemiologice – in primul rand ca acolo ai mai multe sanse de imbolnavire, iar in al doilea rand, aproape sigur, unul din motivele situatiei este nerespectarea regulilor.
Asa ca de cand a inceput epidemia nu am fost decat in 3 locuri mari si late – Tara Fagarasului, Oradea (si zona adiacenta) si Praga. Desi judetul Brasov duduie de cazuri, m-am interesat din mai multe surse si am ajuns la concluzia ca imensa majoritate a cazurilor sunt concentrate in zona metropolitana Brasov, numarul de cazuri in Tara Fagarasului fiind foarte mic. Judetul Bihor se afla printre judetele cu cele mai putine cazuri din tara raportat la populatie. Iar Praga raporta zilnic intre 5 si 10 cazuri pe zi (in Bucurestiul in care locuiesc in curand vom ajunge la 2 – 300, deci aveam de 60 ori mai putine sanse sa iau COVID in Praga decat acasa). Dar si asa in timp ce am fost in Praga, am respectat masurile de prevedere mai mult decat o cerea legislatia locala – am purtat masca in tot transportul public (legal era obligatoriu doar in metrou), am purtat masca in toate obiectivele turistice cu spatii inchise (exceptand in cele in care eram doar eu – si au fost cazuri !) si am mancat doar pe terase unde mesenii erau la distanta unii de altii (sau acolo unde nu era absolut nimeni – da, zilele astea sunt restaurante complet pustii in centrul Pragai). Si bine am facut pentru ca in timp ce eram acolo a explodat un focar identificat intr-un club unde se pare ca o barmanita asimptomatica a oferit cu generozitate COVID la vreo 60 de petrecareti – a fost un super spreader cum se zice.
Ei bine, in acest context, am decis sa accept invitatia celor de la Visit Oradea sa merg in Oradea. Pentru ca eram sigur ca daca merg acolo, sansele de a avea probleme sunt reduse la minim. Practic era mai sigur sa merg in Oradea decat sa stau acasa. Asa ca dupa ce mi-am facut temele si am studiat cifrele, am zis – OK, Oradea, clear, let’s go. A fost practic primul meu zbor de cand a inceput pandemia :).
Odata ajuns la Oradea, am descoperit fix pe podul din centrul orasului care leaga cele doua piete principale ale orasului niste stegulete verzi pe care scria “Oradea – European Safest Destinations 2020”. Si m-am interesat ce este cu acest titlu. Si nu, nu a venit din burta.
In primul rand acest titlu este oferit de o organizatie care functioneaza in domeniul turismului european, colaborand cu vreo 300 de birouri de turism din intreaga Europa, dar si cu departamente specializate din partea Uniunii Europene. Ei de asemenea, fac cercetari la nivelul turistilor pentru a stabili ierarhii cum ar fi cele mai bune statiuni de schi ale Europei, destinatii de familii, plaje sau Piete de Craciun. Stiu, e o chestie subiectiva ar spune multi, dar atunci cand faci sondaje cu un numar semnificativ din punct de vedere statistic de oameni, ai parte de niste rezultate obiective.
Ei bine, cei de la Best European Destinations s-au ocupat acum de a descoperi care sunt cele mai sigure destinatii din Europa. A fost un audit bine pus la punct pe numeroase criterii – de la cate cazuri de COVID au existat, cate paturi de spital sunt disponibile, numar de doctori, ATI sau pool tracing (da, s-a facut la Oradea !) pana la existenta unor planuri de reactie rapida si manuale de recomandari pentru sectorul turistic.
Ei bine, nu stiu cate institutii locale au facut un manual de recomandari anti-COVID in Romania, dar cei de la Oradea au scris unul inainte ca cineva de la Bucuresti sa schiteze baremi niste linii directoare de operare in conditii de COVID. Nu, nu l-au scos din burta, au facut ce face orice corporatie profesionista – au studiat cele mai bune exemple din lume – din Asia si Europa si au adaptat practicile pentru situatia concreta din Oradea. Le-au tiparit si le-au trimis la toti care detin locuri de cazare, restaurante, baruri, cafenele din oras (si probabil si judet).
Evident, am incercat sa urmaresc si eu cum si daca au fost aplicate.
La nivel de hoteluri – da, am stat la cele mai bune hoteluri din oras (2 nopti intr-unul, 2 nopti intr-altul), ambele hoteluri de retea – Double Tree by Hilton si Ramada. Ambele fac parte din retele internationale si aplica masurile care sunt decise la nivel global de managementul central. Ambele beneficiaza si au beneficiat de expertiza hotelurilor din reteaua mondiala, dar mi-au spus ca au fost si recomandarile administratiei locale foarte folositoare.
In ambele hoteluri, tot personalul purta fara discutii manusi si masti. Dozatoare cu lichid dezinfectant peste tot (cel mai la indemana era cel din liftul de la Hilton). Daca nu aveai masca, primeai imediat de la receptie. La Hilton, erau chiar lifturi speciale – unul era pentru urcat, altul era pentru coborat. Sincer, ambele hoteluri erau cam pustii, asa ca nu prea era problema cu distantarea sociala, dar chiar si daca ar fi fost mai populate, existau niste rute si trasee clare.
Camerele erau sigilate. La Ramada aparea chiar data sigilarii – am ramas socat sa vad data – camera a fost curatata si sigilata pe 17 iunie. Eu intram in ea pe 14 iulie ! In mod normal, in perioada asta, hotelurilor erau pline si putine camere stateau fara oaspeti mai mult de 1 – 2 zile. De ce se sigileaza ? Pentru ca sa nu mai intre nimeni, doar tu. De altfel, cei de la Hilton mi-au spus ca dupa noile proceduri camerista nu mai intra in camera decat la cererea ta expresa. Inainte, intra zilnic, facea patul, mai schimba una, alta, acum doar daca clientul cere interventia ei.
In plus, au disparut multe din lucrurile care le gaseai in camera – de la meniu si cartea hotelului cu toate serviciile la tot soiul de reclame. Se reduce la ce strictul necesar – obiecte de toaleta si cam atat.
Restaurantele si barurile din interior nu sunt deschise – atat Ramada, cat si Double Tree ofereau room service cu mancare. Existau insa diferente in ceea ce priveste micul dejun. Daca in cazul ambelor hoteluri se putea sta doar pe terasa pentru a lua micul dejun. La Double Tree, inca mai exista bufet, la Ramada, nu. Se putea comanda si iti aducea ospatarul. La Double Tree, bufetul era la locul lui, dar exista un traseu clar indicat cu sageti pentru a evita intersectarea cu alti clienti. Sincer, nu era chiar nevoie, mai era o singura alta persoana la o singura masa, dar evident, pot fi si zile mai animate. Sincer, am avut un sentiment de tristete. Gol. Pentru niste oameni faini prin mainile carora au trecut mii si mii de turisti… Si prin mainile carora vor mai trece, sunt sigur de asta.
Am fost si pe cateva terase. Peste tot, ospatarii erau echipati cum trebuie (manusi si masca), intr-un loc ne-au cerut si datele de contact – nu stiu de ce nu se mai face asa ceva cel putin in restaurante. Este sistemul care a oprit efectiv epidemia in Thailanda (care de cateva luni nu mai are cazuri interne, totul vine de la import) – ma rog acolo se bazeaza pe scanarea unui QR-code, nu se face cu pixul pe hartie, dar la noi un astfel de sistem track & trace pare SF la noi. Nu pare in Rwanda unde exista unul, pare in Romania. Ma rog, de aceea Rwanda a cam terminat-o cu epidemia si noi batem record dupa record.
Cum ziceam, nu prea sunt turisti in Oradea. Am ramas surprins sa vad un grup de batranei (erau romani, vorbeau romaneste, dar nu i-am intrebat de unde vin), vreo 40 de oameni cu ghid care le arata orasul. Iar autoritatile turistice oradene nu stau cu mainile in san, ofera niste avantaje pentru turisti sau agentii de turism.
Pentru turisti – daca stai 2 nopti in Oradea primesti transportul public gratuit si intrare gratuita la atractiile publice din oras (muzee in special)
Pentru agentii de turism – prima per turist adus in oras. Nu cred ca sunt sume prea mari, dar e probabil un sistem unic in Romania pentru a promova readucerea turistilor in oras.
M-am simtit safe in fiecare minut petrecut in Oradea. Nu erau multimi de oameni, orasul era destul de putin populat, iar terasele erau organizate foarte bine la distanta legala. In hoteluri, erau urmate proceduri stricte validate la nivel international si dupa ce am plecat, nu am avut nici un dubiu de ce Oradea se afla pe lista oraselor cele mai sigure de vizitat in Europa anului pandemic de gratie 2020.
Pentru ca este sigur. Alaturi de Tbilisi, Corfu, Madeira, Malta sau Azore.
Imagini Oradea
Intrare la Double Tree by Hilton
In liftul de la Hilton
Camera fusese curatata si sigilata
Camera mea de la Hilton
Am primit si servetele anti-bacteriale 🙂
Stai 2 nopti in Oradea ? Ai multe gratuitati. Poti sta in orice hotel, nu neaparat la Double Tree by Hilton !
Micul dejun
Si terasa exterioara unde se lua micul dejun
Camera mea de la Ramada. Nu mai intrase nimeni de aproape 1 luna (e putin desprins de mine, apoi m-am gandit sa fac o poza)
Camera de la Ramada
Muzeele se viziteaza, sunt deschise, dar cu masca de protectie. La Cetate
Sau la Sinagoga Sion
Dar Oradea e la fel de frumoasa. Poate chiar mai frumoasa
Iar mancarea la fel de buna 🙂