Marea Britanie si Irlanda vor introduce obligativitatea prezentarii unui test COVID la intrarea in tara

Londra

Explozia cazurilor de COVID-19 inregistrata in ultimele saptamani in Irlanda si Marea Britanie (precum si izolarea totala a Angliei timp de cateva zile la sfarsitul anului 2020 dupa ce Boris Johnson a admis existenta unei versiuni britanice a virusului ucigas mult mai contagioasa) a facut ca ambele guverne sa decida introducerea de noi restrictii pentru calatorii care vin din alte tari. Este vorba de introducerea obligativitatii prezentarii unui test COVID-19 tip RT-PCR facut cu nu mai mult de 72 ore inainte de sosirea pe teritoriul national. Aceasta cerinta va fi aditionala si NU va inlocui obligativitatea de izolare pentru calatorii care vin din tari cu un inalt nivel de infectare cum este si Romania.

Guvernul de la Londra va anunta noile masuri in urmatoarele zile relateaza ziarul Independent si cum ziceam vor veni la pachet cu continuarea carantinarii. Astfel, calatorii care vin din Romania vor veni cu un test facut cu maximum 72 ore inainte si vor trebui sa se carantineze timp de 10 zile.  Cerinta testarii ar putea sa nu fie insa obligatorie pentru cetatenii britanici, ci doar pentru straini.

Anglia mai are un program numit „Test to Release” – cei care fac un test PCR dupa 5 zile de carantinare si rezultatul este negativ pot iesi din carantina mai repede decat cele 10 zile. Scotia de asemenea ar putea lua masuri similare, inclusiv pentru calatorii care vin din Anglia.

 

Pe de alta parte, Irlanda care a interzis accesul calatorilor din Marea Britanie a prelungit interdictia pentru 48 ore. In aceste 2 zile, guvernul de la Dublin ar urma sa introduca de asemenea obligativitatea prezentarii unui test PCR facut in ultimele 72 ore.

Nici in cazul Angliei, Scotiei, dar nici al Irlandei nu s-a precizat ce se va intampla cu cei care vin fara test. Dar in urmatoarele ore sau zile, vor veni toate lamuririle,

Atat Marea Britanie, cat si Irlanda se afla intr-un lockdown general – hotelurile, resturantele, barurile, scolile, magazinele ne-esentiale (orice in afara de supermarketuri), iar plimbarile sunt restrictionate atat ca timp, cat si ca destinatie. Lockdown-ul britanic nu are limita si este anuntat sa dureze cateva luni, in timp ce in Irlanda, termenul limita anuntat este 31 ianuarie 2021, dar ar putea fi prelungit.

Calatorii care vin din Marea Britanie in Romania trebuie de asemenea sa prezinte un test RT-PCR facut in ultimele 48 ore (deci nu 72 !) si in plus sa intre in carantina. In acest moment, nu sunt restrictii pentru calatorii care vin din Irlanda, dar odata cu urmatoarea actualizare a listei galbene, va fi impusa carantina si pentru calatorii din Irlanda, estimativ, la sfarsitul saptamanii.

Surse: Independent si Irish Times

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Este cumva posibil sa ne anuleze din nou zborurile, Ro-UK și invers?

  Diana 5 ianuarie 2021 23:36 Răspunde
  • Indiscutabil, poate fi luata orice decizie de la o ora la alta, tinand cont de situatia din UK

   Imperator 6 ianuarie 2021 18:42 Răspunde
   • S a scos Anglia de pe lista Galbena?
    Mi a zis cineva ca poți veni doar cu testul și nu mai faci izolare.

    Diana 7 ianuarie 2021 19:11 Răspunde
 • Buna ziua.
  Previziuni despre cine ar mai putea intra pe lista galbena saptamana aceasta sau urmatoarea puteti face? Macar pentru tari europene si pe termen scurt.
  Cu stima

  traveller 7 ianuarie 2021 11:47 Răspunde
  • Conform datelor – vor deveni galbene: Irlanda, Malta, Belarus, Franta, Rusia, Canada, Costa Rica.
   La limita – Brazilia, Ucraina, Eswatini, Namibia, Uruguaym Bahrain

   Devine verde doar Azerbaijan

   Imperator 7 ianuarie 2021 12:01 Răspunde
 • Daca am luat bilet de la Bucuresti la Dublin si nu am fost anuntat din timp de test si nu mai am nici timp sa il fac si am zborul maine dimineata ma va intoarce sau se fac si in aeroport

  Marius 15 ianuarie 2021 19:40 Răspunde
  • In mod normal, nu vei fi imbarcat la Bucuresti.

   Imperator 15 ianuarie 2021 22:25 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii