ACTUALIZARE LISTA GALBENA: Maldive, Albania, Republica Dominicana, Belgia intra pe lista galbena, Danemarca iese.

Harta zona galbena feb

In sfarsit, cu o intarziere de foarte multe zile (ultima lista galbena a fost publicata hat, pe 18 ianuarie 2021), CNSU a publicat noua lista galbena. In urma scaderii numarului de cazuri COVID in Romania, exista o lista destul de lunga de tari aflate acum pe lista galbena – reamintesc, tarile de pe lista galbena sunt cele care au mai multe cazuri decat Romania raportate la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile – deci lista suporta o dinamica dubla – depinde cum evolueaza fiecare tara in parte, dar si Romania. In consecinta, pe noua lista galbena au intrat tari in care se afla destul de multi romani in vacanta (Maldive si Republica Dominicana), dar si tari europene – Rusia, Belarus, Macedonia de Nord, Albania. Au iesit in schimb Danemarca si Palestina.

Important de mentionat care sunt exceptiile:

  1. Calatorii care vin din tari de pe lista galbena si au facut COVID in ultimele 90 zile sunt de asemenea scutiti. Dovada trebuie sa fie un test pozitiv facut in ultimele 90 zile, dar nu in ultimele 14 zile.
  2. Calatorii care fac dovada vaccinarii cu cele 2 doze de vaccin, pot intra fara carantinare la 10 zile dupa efectuarea rapelului (a doua doza de vaccin).

Foarte dubioase sunt articolele din hotararea CNSU nr. 6/2021 care este greu de interpretat

  • Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.
  • Art.2 – (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.
  • (2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare.
  • (3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021.

Daca ma intrebati pe mine este scris atat de dubios incat probabil guvernul va trebui sa vina cu explicatii. Nu e primul act legislativ scris dubios si neclar din istoria Romaniei. Dimpotriva.

 

LATER EDIT: Se pare ca DSP-ul a confirmat ca va fi carantina SI test (ca in Germania, Olanda, Irlanda, Marea Britanie si alte tari). Este neclar ce se intampla daca vii fara test. Platesti amenda ? Esti mustrat ? Biciuit in piata publica ? Nu se stie.

LATER EDIT 2: O noua hotarare CNSU amana obligativitatea prezentarii unui test PCR pana pe 11 februarie 2021 ora 23:59. Deci, pana atunci daca vii din zona galbena, vei intra doar in carantina, nu va trebui prezentat si un test COVID. De asemenea, dupa 12 februarie, vor fi scutiti de prezentarea unui test COVID cei care au mai mult de 10 zile de a doua doza de vaccin anti-COVID, cei care au avut un test pozitiv in ultimele 90 zile (dar nu in ultimele 14 zile) si personal implicat in activitati esentiale precum transporturi, sanatate, etc. Obligativitatea prezentarii unui test PCR este pentru toti in varsta de peste 3 ani.

 

Deci, iata tarile de pe lista galbena (in bold, tarile nou intrate)

 

Europa: Portugalia (lider mondial la numarul de infectari), Gibraltar, Andorra, Spania, Muntenegru, Cehia, Monaco, Slovenia. San Marino, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Estonia, Irlanda, Slovacia, Malta, Suedia, Franta, Olanda, Albania, Guernsey, Serbia, Luxemburg, Elvetia, Italia, Belgia, Liechtenstein, Georgia, Kosovo, Austria, Belarus, Germania, Cipru, Polonia, Rusia, Croatia, Macedonia de Nord

Orientul Mijlociu: Israel, Liban, EAU, Bahrain, Kuweit

Asia: Maldive, Malaezia

America de Nord: SUA, Canada

America Centrala si de Sud: Turks & Caicos, Panama, Aruba, St. Maarten, Puerto Rico, St. Lucia, St. Vincent & Grenadines, Columbia, Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Falkland, Peru, Republica Dominicana

Africa: Seychelles, Eswatini, Tunisia, Africa de Sud, Capul Verde

Lista va intra in vigoare maine, 5 februarie 2021, ora 18:00, ora Romaniei

lista galbena romania februarie

 

lista galbena romania februarie

Sursa: Airlines Travel si INSP

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii