EUROPA DESCHIDE GRANITELE. Comisia Europeana anunta oficial Certificatul Verde. Dar de fapt ce inseamna acesta ?

Certificat verde european

Asa cum se anuntase de cateva zile, Comisia Europeana (pentru cine nu stie, e vorba de Guvernul Uniunii Europene) a anuntat oficial propunerea de creere a unui Certificat Verde cu scopul de a redeschide granitele interne la mai bine de 1 an dupa ce acestea au fost inchise in timpul primului lockdown generalizat la nivel european si mondial din istorie. Scopul Certificatului Verde European este de a deschide granitele, de a reporni turismul, de a impulsiona schimburile economice si de dezvoltare a afacerilor oprite sau serios ingreunate de multitudinea de masuri de protectie sanitara luate de toate statele europene.

De un an de zile urmaresc zic eu indeaproape ce se intampla cu masurile de protectie anti-COVID din Europa si nu numai. Am sesizat practic trei mari strategii

 1. Lasa-i naiba sa crape ca si asa sunt multi (Brazilia, Suedia pana mai asta toamna, Tanzania si alte cateva state, inclusiv state republicane din SUA). Cine traieste, traieste, cine nu, ghinion, oricum jumatate din tara nu are acces la institutii sanitare, pot sa moara.
 2. Inchidem tot pana starpim COVID-ul, deschidem apoi totul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, dar granitele le tinem ferm ferecate (Australia. Noua Zeelanda, Thailanda, China, Mongolia, in general state din Asia-Pacific). Aparent, a fost strategia cea mai buna – si din punct de vedere economic, cat si social, epidemiologic si mental. Sunt tarile cu cele mai putine cazuri si morti raportate la populatie si a caror economii merg bine.
 3. Inchidem, deschidem, inchidem, deschidem – cand spitalele dau pe dinafara, inchidem, cand se mai fac locuri, deschidem (Europa, Rusia, tari sud-americane). Presiunea economica, dar si sistemele electorale bazate pe alegeri libere au obligat statele sa deschida sau sa relaxeze masurile sanitare cat timp pandemia era inca in floare si sa inchida atunci cand spitalele erau pline la maximum, iar in unele cazuri (vezi Lombardia, Spania, UK) chiar dincolo de maxim. Inutil sa spun ca stategia aceasta a dus la cei mai multi morti si cele mai mari pierderi economice. In plus, granitele au fost destul de deschise (mai ales intr-o Europa cu tari interdependente).

 

Trebuie sa va reamintesc ca anul trecut prin iunie, aceeasi comisie cerea ridicarea restrictiilor intre tarile Uniunii Europene, dar fara nici o baza – doar ca suntem Europa si trebuie sa deschidem. Rezultatul – fiecare tara a inventat setul ei de reguli, schimbat la cateva saptamani care nu prea semana unul cu altul. Comisia Europeana prinzandu-se ca vorbea la niste pereti nevopsiti, a introdus un sistem de tip semafor – tari verzi, galbene si rosii bazat pe niste criterii cat de cat obiective – numarul de cazuri la 100.000 locuitori, dar si procentajul de teste pozitive din total teste. E drept, cifrele limite erau corecte din punct de vedere stiintific, dar complet depasite de realitate – in acest moment, doar Islanda este o tara verde, iar uneori mai este si Vaticanul, In rest, nimeni, niciodata nu a fost verde.

 

Regulile jocului s-au schimbat odata cu aparitia vaccinurilor anti-COVID si inceputul vaccinarii in masa a europenilor. Este evident ca procesul scartaie, iar negocierile cu marii producatori de vaccinuri au fost pur si simplu proaste deoarece UE se afla cu mult in spatele unei tari precum SUA ca numar de persoane imunizate la total populatie. E greu sa te compari cu mini-state precum Israelul sau Seychelles, mult mai compacte si mai usor de vaccinat la foc automat, dar viteza UE de vaccinare este cam redusa. Daca este sa ne uitam la partea plina a paharului, indiscutabil UE este inaintea unor tari ca UK, Japonia, Australia, Canada, etc. Am mentionat UK care se lauda ca face si drege – procentajul de imunizati este de circa 1% pentru ca strategia acolo a fost – mai bine crestem cat de cat gradul de imunizare decat chiar sa-I avem imunizati la maximum pe mai putini. Mor probabil mai multi, dar raportam victorii multe. Oricum, nu se stie in conditiile in care doza 2 vine la jumatate de an distanta daca va dura nivelul de imunizare la fel de mult ca in cazul ca ar fi vaccinat ca la carte. Dar e drept, in UK dicteaza politicienii, iar actuala generatie sunt cam tampitei.

Deci, nevoia UE este sa dea drumul la turism, transporturi si afaceri in conditiile unei anumite sigurante. Este vaccinul 100% ca nu te va imbolnavi ? Nu. Cifrele variaza intre 60% (Astra Zeneca) si 95% (Pfizer BioN Tech). Sunt cei vaccinati capabili sa infesteze pe altii. Nu 100%, dar studiile israeliene facute pe milioane de oameni indica o probabilitate de sub 1%. Bazate pe studii (de data asta facute pe milioane), vaccinurile limiteaza extrem de mult raspandirea epidemiei. Cum ziceam, obiectivul Europei nu este ZERO COVID (cum e cazul Asiei), ci mai degraba, ingradirea si scaderea numarului de cazuri. Vor mai fi bolnavi si morti ? Indiscutabil, dar numarul va fi rezonabil, iar sistemele sanitare nu vor fi facute tandari.

 

Ce sunt aceste certificate verzi – un sistem digital (pe telefonul mobil) sau tiparit (va fi si o hartie) care sa indice daca respectivul este vaccinat, a fost bolnav recent si are anti-corpi (deci putin probabil sa infecteze pe altii) sau test PCR (ma rog, este varianta cea mai putin sigura, dar orisicat). In caz ca respectivul indeplineste una din aceste trei conditii, este considerat un personaj de risc scazut (sau foarte scazut – cum e cazul vaccinatilor) si vor intra in tara fara restricitii. Ce se intampla daca nu bifezi nici una din aceste conditii – in imensa majoritate a cazurilor, tot vei putea intra in tara, dar vor fi restrictii – carantina de la 2 la 14 zile, multiple teste, inspectii medicale, izolari institutionale sau acasa. In acest moment, cred ca doar Finlanda interzice intrarea cetatenilor UE pe teritoriul lor, dar probabil vor ridica si ei  aceasta interdictie.

Care a fost si este marele obstacol ? Siguranta si autenticitatea datelor. UE are in componenta si tari precum Romania sau Bulgaria a caror cetateni sunt cunoscuti ca fiind foarte versatili in falsificari. O alternativa era sa interzica accesul romanilor si bulgarilor (cum a fost cazul Italiei asta-vara), dar nu e o decizie foarte europeana, asa ca de fapt intreaga munca este de creare a unui sistem sigur si verificabil a certificatelor de vaccinare, boala si testare, lucru, de altfel cu totul normal in secolul XXI. Cand ajungi intr-un punct de frontiera si vamesul iti scaneaza pasaportul, acela va vedea daca esti urmarit pentru ca esti ucigas, hot, violator, pedofil, traficant de droguri sau faptuitor de alt tip de infractiune. Si este normal ca sa nu accepte accesul unui astfel de personaj in tara, fiind un pericol social. La fel si in cazul certificatului verde – va vedea instantaneu daca esti mai mult sau mai putin probabil sa fi purtator de virus.

Pe cine ajuta – turisti, oameni de afaceri, muncitori care lucreaza in strainatate (inclusiv transfrontalieri), angajati din domeniile HORECA, transporturi, cultura, combustibili.

 

Ce s-a decis azi ? Simplu, standardizarea tuturor certificatelor de vaccinare (primesti un bon cand dai 50 bani pe un chibrit, e normal sa primesti un document dupa ce te vaccinezi), stabilirea unui set de informatii obligatorii si garantia ca documentul prezentat este adevarat (prin accesarea instantanee a bazelor de date ale tarilor europene). Practic cu asta se va ocupa Comisia Europeana – cu crearea unui document (digital si fizic) unic si cu conectarea tuturor bazelor de date europene (ma rog, din cate am auzit, Estonia se ocupa cu chestia asta ca sunt cei mai buni la informatica din tot UE).

Care sunt pasii urmatori ? Simplu, aprobarea Parlamentului Europei – o formalitate, majoritatea euro-parlamentarilor sunt totusi oameni inteligenti, desi pe acolo mai exista si unele personaje gen Grapini si apoi aprobarea celor 27 tari in parte.

Aici, intervin diferentele. Pot fi state care sa zica – nu ma  intereseaza chestia asta, cine intra la mine in tara sta 14 zile in carantina si la revedere, ne vedem cand se termina pandemia. Daca ai fi sa-i crezi pe politicieni, Belgia ar ramane ermetic inchisa, dar am mari dubii ca o va face totusi – sunt niste caraieli politicianiste.

Singurul semn de intrebare ramane Ungaria care ar putea fi singura tara exclusa din sistemul de ridicare a interdictiilor si asta datorita mult iubitului si stimatului Orban Viktor. Ca sa-si flexeze muschii, Orban a inceput sa vaccineze populatia si cu vaccinuri neomologate din Rusia si China. Nimeni nu zice ca nu ar fi OK, dar nu sunt testate, nu sunt verificate si deci neomologate de Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) de la Amsterdam. Te-ai urca intr-un avion stiind ca niciodata nu a fost vazut de vreun mecanic ? Probabil, nu. La fel si cu vaccinurile. Avionul ala poate sa ajunga la destinatie, dar are infinit mai multe sanse sa cada, iar vaccinurile neomologate pot pur si simplu sa nu fie eficiente.

Si cum tovarasul Orban Viktor s-a prins el ca tarile europene vor agrea sa dea liber la intrare doar celor care sunt vaccinati doar cu vaccinuri omologate, a decis ca pe certificatul maghiar de vaccinare sa nu mai apara numele vaccinului, lotul si alte cateva informatii obligatorii si de bun simt. Inutil sa spun ca pe certificatele de vaccinare ale cainilor si pisicilor din Ungaria aceste informatii apar, dar pe ale oamenilor, nu. Sunt curios daca Viktor (care s-a vaccinat cu un vaccin neomologat din China) va reveni si le va spune celor vaccinati cu Sinopharm sau Sputnik ca ne pare rau, dar ei nu vor fi recunoscuti ca vaccinati sau pur si simplu va exclude Ungaria din sistemul de granite deschise, asa ca orice maghiar va trebui sa faca test PCR pentru a intra in Romania, Austria sau Portugalia. Vom vedea.

 

Per ansamblu, este indiscutabil cea mai importanta decizie pentru redeschiderea granitelor interne si repornirea economiei, mai ales a sectoarelor cele mai lovite. Este o unealta capabila sa deschida si industria spectacolelor (o alta industrie practic inchisa de un an incoace) – cele mai mari festivaluri de muzica ale Europei au anuntat ca vor accepta doar spectatori securizati.

 

Cand va fi pus in functiune – Comisia Europeana a zis vara. Eu cred ca mai. Atunci vor sa deschida sezonul marile tari turistice, atunci incepe in mod normal perioada de calatorii, iar estonii sunt baieti priceputi la e-government, le vor mesteri bine si repede.  Evident, depinde si de materialul clientului, adica sistemele informatice ale tarilor UE.

Cum va functiona – pe telefon (digital) si printat pe hartie. Elementul cheie va fi un QR code care va face legatura intre scanerul vamesului si baza de date.

Este Romania gata ? – destul de mult. Cel putin pe linie de vaccinuri – certificatul actual de vaccinare include toate elementele obligatorii, mai putin QR code-ul. Nu cred ca va fi o problema sa fie adaugat. Interesant cum vor fi conectate laboratoarele care fac teste PCR, in special cele de stat ca cele private se vor misca cu viteza luminii.

Se va putea calatori si in afara Europei cu el ? Probabil, da, cred ca multe tari ale lumii il vor recunoaste. Discutiile vor fi probabil cu UK, SUA, Canada, Japonia si alte tari mai dezvoltate.

Ce se intampla cu copiii nevaccinati cu parinti vaccinati ? Nu stiu, astept si eu sa vad o informatie clara pe aceasta tema. Probabil vor trebui testati PCR de la o anumita varsta in sus. Vineri ma intalnesc cu ministrul grec al turismului care a fost unul din promotorii frenetici ai certificatului verde, sunt curios ce o sa spuna.

Ce tari il pot folosi – toate tarile membre UE, dar si Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. Ce se intampla cu UK ? Neclar, vom vedea.

Cum se va demonstra ca ai fost bolnav si cat timp va fi valabil “certificatul verde”. Inca nu am vazut clarificari cu privire la ce documente iti trebuie pentru a demonstra ca ai fost bolnav. Cel mai usor probabil ar fi un test anticorpi, dar sa vedem. Valabilitatea lui va fi ori de 90 zile (cum accepta majoritatea tarilor pana acum) sau 180 zile (cum e propunerea Comisiei Europene). Indiscutabil, se va stabili in perioada urmatoare.

Mai multe info: Comisia Europeana

Foto: RO Vaccinare

 

Certificat verde

Certificat verde

Certificat verde

Certificat verde

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Marcu Florin spune:

  Era de așteptat ca politicienii să ia o asemenea decizie. Oricum, tot nu ma convinge sa ma vaccinez. Ma voi duce cu test PCR sau test anticorpi, sunt convins ca am anticorpi la Covid-19. Dacă nu, mai bine stau în tara decât sa ma vaccinez.

 • Lora spune:

  Vesti bune in acest articol si in cel anterior despre turismul la nivel mondial. Se intelege ca doar cei cu vaccinurile aprobate de CE vor putea calatori in spatiul european. UK – au aceleasi vaccinuri. Totusi Cipru deschide si pt Rusia de la 1 Aprilie si pt alte tari din afara EU (nu cred ca toate au vaccinuri aprobate de CE) Ar fi culmea sa intre chinezii in UE si altii care sunt vaccinati cu Pfizer sa nu poata intra… E discutabil subiectul…

 • Madalin spune:

  Și dacă o persoana(din Romania) are deja certificatul de vaccinare dar fără codul QR atasat cum face sa îl obțină mai tarziu(mai exact când certificatul verde va fi gata)?

 • Browser spune:

  Implementarea unui asemenea sistem va lua ani de zile si va costa miliarde de euro. Nu ma refer la 1-2 ani, ci mai mult de 3 ani intr-un scenariu optimist. Probabil cand va fi disponibil sistemul, pandemia va fi deja uitata.

  Reluarea turismului anul asta e un vis frumos. Avand in vedere costurile si rstrictiile impuse, daca se atinge 25% din valoarea 2019 e o realizare

  • Imperator spune:

   25% a fost si anul trecut. Anul asta cu milioane de oameni care vor putea sa circule fara restrictii in majoritatea tarilor europene, se va sari de 60 – 70%. Evident e vorba de turisti europeni, tarile care aveau multi turisti americani, indieni, chinezi, rusi, etc probabil mai jos

   • Lora spune:

    Si eu cred ca se va depasi 50% fata de 2019, dar cu accesul cetatenilor non-EU. Nu cred ca se poate altfel, cel putin nu pt toate tarile. Sper sa ma insel. De ex, Santorini, ca si alte insule / tari din EU, era invadat de americani si chinezi. E greu de dat un pronostic in conditiile actuale.

    • Imperator spune:

     vor fi invadate de europeni ca acum vor avea hoteluri la dispozitie. Americanii si chinezii rezervau cu un an inainte si jumatate de hoteluri erau in stop sales inca din decembrie 🙂

     • Lora spune:

      Cred ca sunt si tari din UE care vor permite accesul cetatenilor din afara Europei, bineinteles ca se vor stabili cateva criterii (de exemplu Cipru) Cred ca si Grecia va proceda la fel si nu numai… Sa speram la un an mai bun!

     • Imperator spune:

      Cipru si Grecia negociaza cu Israelul. Bulgaria a facut o lista de tari extra-UE pe care ii vor accepta (inclusiv Moldova si Ucraina)

 • K.G. spune:

  Salutare! Te rog,in clipa in care afli cum e protocolul pentru copii,sa vii cu un update. Multumesc foarte mult!

 • Edi spune:

  Totusi aceasta solutie este discriminanta atata timp cat nu exista vaccinuri pentru toti.
  Nu e deloc corect sa spui ca nu ai voie sa iesi din tara fara sa te vaccinezi. atunci raspunzi OK, vreau sa ma vaccinez.
  Raspuns: nu se poate, mai reveniti peste 6 luni
  Iar intre timp toti mosnegii vaccinati sa poata calatori peste tot

  • Imperator spune:

   Este discriminatoriu daca tara ta nu ti-ar da drumul din tara. Romania nu a avut granitele inchise nici o secunda de la inceputul crizei si pana acum. Cine a vrut sa plece, a aratat pasaportul sau buletinul si a plecat.
   Pe de alta parte, la nivel european, granitele vor fi deschise (sper ca toate tarile si alea care au ramas inchise gen Finlanda se vor deschide), oricine va putea trece, urmand protocolul pe care il doreste.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii