Islanda ridica orice restrictie de intrare pentru cei vaccinati anti-COVID

04. Sat Islanda

Desi initial, Islanda anuntase ca va ridica orice restrictii pentru cei care sunt vaccinati anti-COVID incepand cu 1 mai 2021, iata ca statul nordic s-a grabit un pic si a anuntat inca din 19 februarie 2021 ca ridica orice restrictii pentru cei care demonstreaza ca au fost vaccinati anti-COVID, dar si cei care demonstreaza ca au fost infectati. Nu e prima tara care sa ridice restrictiile, dar iata ca islandezii specifica conditiile mult mai clar decat altele.

In primul rand, Islanda are granitele deschise pentru toti cetatenii UE / EEA si alte cateva tari extra-europene cu foarte putine cazuri considerate ca au oprit pandemia (Australia, Noua Zeelanda, Thailanda, etc), deci si pentru Romania.

Daca nu esti vaccinat – trebuie prezentat un rezultatul negativ al unui test PCR facut cu 72 ore inainte de a ajunge in Islanda, apoi se va mai efectua un test PCR in punctul de frontiera, se va intra in carantina institutionala (intr-un hotel desemnat de statul islandez) timp de 5 zile si dupa 5 zile se va mai efectua un test PCR. Daca si acesta este negativ, poate sa se calatoreasca oriunde in Islanda.

Daca esti vaccinat – trebuie prezentata o dovada de vaccinare. ATENTIE – Islanda a dat publicitatii cele mai multe informatii cu privire la aceasta dovada.

In primul rand, cei vaccinati trebuie sa fie vaccinati cu unul din vaccinurile aprobate de Uniunea Europeana (Pfizer / BioNTech, Moderna, Astra Zeneca si incepand de saptamana viitoare Johnson & Johnson) sau de Organizatia Mondiala a Sanatatii (Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca si Covishield India / Astra Zeneca).

Certificatul trebuie sa fie intr-una din urmatoarele limbi: islandeza, daneza, norvegiana, suedeza, engleza si franceza.

Certificatul poate fi pe hartie sau in format electronic si trebuie sa contina: Numele / prenumele, data nasterii, nationalitatea, numarul de pasaport (sau alt document oficial), datele vaccinarii, numele vaccinului, unde a avut loc vaccinarea, producatorul si numarul lotului. Toate aceste informatii se afla pe documentul emis in urma vaccinarii in Romania. Se accepta si mentionarea vaccinarii in Carnetul International de Vaccinari, dar cu semnatura doctorului,

Certificatele acceptate pentru dovada infectarii le gasiti aici.

Mai multe informatii cu privire la intrarea in Islanda le gasiti aici ––> covid.is

Mai multe informatii cu privire la hotararea guvernului le gasiti aici ––-> Reglementari

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Madalin spune:

  Ce veste buna !
  Credeti ca si Norvegia va adopta aceeasi formula ?

 • Vladimir spune:

  Salut. Chiar acum studiam destinatia pentru familii. Înțeleg ca dacă mergi cu copii născuți după 2005 și părinți vaccinați, copilul tot întra în carantina 5 zile, nefiind vaccinat. Deci cam pica pentru familiile cu copii. Ca idee la întoarcerea in România dintr-o tara de pe lista galbena, copilul nefiind vaccinat, întra în carantina?

 • kravici iosif spune:

  Parca era vorba ca nu o sa discriminare referitor la vaccin.Dar totul a fost doar o poveste.E clar ca de acum incolo lumea va fi divizata in doua.Pacat.

  • Imperator spune:

   Nu este nici o discriminare. Oricine poate intra in Islanda in conditii de siguranta pentru populatia Islandei.
   Lumea este divizata in miliarde de zeci de mii de ani.

   • Marcu Florin spune:

    Mie mi se pare discriminare pentru ca, momentan, foarte putina lume are acces la vaccin. Si din acest motiv nu mi se pare corect ca persoanele care din diferite cauze nu se pot vaccina deloc, care nu vor sa se vaccineze si cei care inca nu au acces la vaccin sa fie tratati diferit de ceilalti. Oricum, sper sa nu fim conditionati de vaccinare pentru a beneficia de niste drepturi. Semnalele spre in acea directie duce, desi toti o spun raspicat ca nu va fi asa.

    • Imperator spune:

     Obligatia primordiala a unui stat este de a proteja sanatatea si viata cetatenilor sai. Dreptul fundamental este dreptul la viata, dupa ce mori ai toate drepturile pe care le vrei. In consecinta, este obligatia oricarui stat de a preveni moartea sau imbolnavirea in masa cu consecinte pe termen lung a unei parti semnificative din populatie. In acel moment, daca orice alt drept intra in contradictie flagranta cu dreptul la viata si sanatate, orice alt drept devine secundar. In al doilea rand, nu stiu exact ce drepturi este obligata Estonia, Georgia, Islanda sau Moldova sa acorde cetatenilor romani ? Nici unul. Discriminare exista – desi calatoresti in Islanda, nu ai voie sa votezi pentru alegerea presedintelui Islandei, nu ai dreptul sa candidezi pentru Parlamentul Islandei, nu ai dreptul la asistenta medicala in Islanda, nu ai dreptul sa te angajezi ca medic, o groaza de drepturi nu ai. Pentru ca este dreptul suveran al oricarui stat sa ofere sau nu drepturi strainilor. In Uniunea Europeana, dreptul de a intra in orice tara exista, doar ca fiecare tara va decide individual daca respectivul care vrea sa intre pe teritoriul national reprezinta sau nu un pericol pentru sanatatea publica a tarii respective. Iar unii indivizi reprezinta un risc scazut sau dimpotriva, ridicat. Estr ca si cum ai acuza ca unele tari violeaza flagrant drepturile teroristilor nedandu-le dreptul de a intra in tara.

     • Isofix spune:

      Si ce se intampla cu un cetatean islandez care nu vrea sa si faca vaccinul, sau nu are posibilitatea dintr un oarecare motiv? El nu pune in pericol viata celorlalti cetateni islandezi la fel cum l ar pune un strain care merge acolo si nu are vaccin?

     • Imperator spune:

      Daca nu iese din Islanda, nu e nici o problema. Daca iese din Islanda si se intoarce in Islanda, e fix acelasi protocol – test PCR 72ore inainte de a ajunge in Islanda, test PCR pe aeroport / port, carantina, test PCR. Din cate imi aduc aminte, pentru islandezi, trebuie sa stea in carantina 10 zile, dar nici nu m-a interesat.

     • Marcu Florin spune:

      Sunt de acord ca obligatia primordiala a fiecarei tari este sanatatea proprilor cetateni, insa asta trebuie facuta cu respectarea drepturilor omului, evident, in acest context (de pandemie) cu anumite restrictii si limitari a unor drepturi. Insa acestea trebuie facute in mod egal si nediscriminatoriu. In intreaga lume s-au vaccinat putini oameni, in mare parte persoanele vulnerabile. Vaccinul, momentan, nu este disponibil pe scara larga. Pe langa asta, inca nu se stie cert cat dureaza imunitatea persoanelor vaccinate, daca acestea mai pot transmite virusul. Se stie doar ca persoanele vaccinate nu mai pot face o forma grava. Nu cred ca au fost testate toate persoanele sa vada daca s-au reinfectat sau nu. Avand in vedere toate aceste aspecte mi se pare prematur sa conditionezi unele drepturi si facilitati de vaccinare. Inca multe persoane nu au acces la vaccin si nici copiii. Iar vaccinarea, momentan, este voluntara.

      In alta ordine de idei, orice tara semnatara a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului trebuie sa respecte drepturile oricarui cetatean, indiferent de nationalitate. Drepturile omului sunt considerate ca fiind universale (se aplica peste tot) si egalitare (aceleasi pentru toti). Aceste drepturi pot exista ca drepturi naturale sau ca drepturi legale, atat in legislatia nationala, cat si in cea internationala. Deci, prin urmare orice tara trebuie sa-mi respecte niste drepturi. Probabil nu stiai aceste lucruri, de indata ce ai scris ca, citez: „In al doilea rand, nu stiu exact ce drepturi este obligata Estonia, Georgia, Islanda sau Moldova sa acorde cetatenilor romani ? Nici unul.” Si inca ceva, ca simplu calator/turist am dreptul la asistenta medicala in orice stat (le platesti, evident. Si pot fi decontate daca ai o asigurare medicala). Ca om, te poti angaja ca medic sau in orice alt domeniu in orice tara.

 • kravici iosif spune:

  Faptul ca se impune carantina pentru cei nevaccinati mi se pare normal.Ce mi se pare o aberatie este ridicarea tuturor restrictiilor pentru cei vaccinati.Este clar si dovedit ca desi esti vaccinat poti fii reinfectat si poti raspandi virusul.Este de bun simt impunerea unui test PCR indiferent daca esti vaccinat sau nu avand in vedere ca nici un producator de vaccin nu a garantat faptul ca nu poti fii reinfectat.Valabil si pentru raspandirea virusului,poti fii foarte usor purtator fara sa ai simptome.

  • Imperator spune:

   Datele clinice arata ca vaccinul nu te asigura 100% ca nu te vei infecta. Unele vaccinuri au eficacitate de 95%, altele de 70%, iar datele calculate pe milioane de vaccinati in Israel, UK sau si ROmania, indica o rata de infectare de sub 0,5%. Rata de transmisie a celor vacinati este de sub 1%, deci vorbim de un risc de 1% din 5%. Adica zero.

  • Imperator spune:

   PCR testul are si el limitele lui. Practic in momentul in care faci PCR-ul, el detecteaza doar infectia, nu daca inca nu s-a generalizat. Deci, daca tu ai preluat virusul ieri sau pana la 5 zile inainte de momentul in care faci PCR, testul va indica negativ. In plus, tarile cer ca testul sa fie facut cu maximum 48 – 96 ore inainte de intrarea in tara (sau imbarcare). Deci, exista o perioada de 7 – 10 zile in care tu poti sa te infectezi bine mersi si sa vii cu un PCR test negativ. Asta au vazut si islandezii, de aceea au introdus de prin august parca sistemul asta cu test – carantina – test. Acum ca stau excelent cu epidemia (in curand, vor anunta eradicarea ei), au mai bagat si un test cu 72 ore inainte pentru a fi siguri si a mai trai din cei care li se poate declansa in carantina.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest