Un taram mai putin cunoscut – Cipru de Nord

20,. Famagusta

Am ajuns pentru prima oara in Cipru in primavara lui 2009. Era minivacanta de Rusalii si m-am gandit sa merg undeva unde era cald, soare si unde nu mai fusesem. Si cum nu ajunsesem niciodata in Cipru, mi s-a parut o idee excelenta. Am stat la o familie acasa in Nicosia, dar am descoperit ca de Rusalii in Ciprul de Sud, cel grecesc, era liniste totala… populatia parea ca disparuse cu totul, transportul in comun fusese sistat, nici frunza nu se misca… Asa ca, logic, cele cateva zile petrecute in Cipru le-am dedicat Ciprului de Nord, Ciprul turcesc, unde totul functiona si era in miscare. Si nu mi-a parut deloc rau, pentru ca am descoperit niste locuri absolut fascinante… de altfel, cea mai interesanta experienta a fost sa descopar cum poti trece aproape dintr-un univers intr-altul la doar cateva sute de metri… luand la picior strada pietonala comerciala din Nicosia de Sud, o strada foarte europenizata care se termina brusc, imediat dupa punctul de frontiera, intr-un bazar oriental.

Atunci, in 2009, erau doar cativa oameni care treceau granita din centrul orasului. De altfel, grecii nu ar fi trecut dincolo nici picati cu ceara, chiar si romanii din Nicosia de Sud imi spuneau ca dincolo de linia verde umbla balaurii care scot flacari pe gura, hunii calare care rapesc virgine si cativa klingoni fiorosi. Evident, nimic de genul asta n-am gasit in Ciprul de Nord. Am gasit insa o regiune (unii il numesc stat) mult mai linistita, dar si ramasa in urma fata de Ciprul de Sud, dar de un farmec aparte, un farmec retro. Evident, turcii, ca si in Turcia, sa dadeau peste cap ca tu, strain, oaspete, sa te simti bine, iar orasele nord-cipriote ofera mult mai multa istorie si locuri frumoase decat orice oras din Ciprul de Sud, poate cu exceptia Nicosiei. Dar hai sa va povestesc ce am vazut.

Sigur, primul loc in care am calcat si pe care l-am vizitat a fost Nicosia de Nord. Prima reactie – wow! Dupa o plimbare prin Europa, m-am trezit fix in mijlocul unui bazar oriental de parca m-as fi teleportat la sute de kilometri… dar, mai apoi, am descoperit urmele istorice ale orasului – catedrala gotica transformata in moschee, un han care imi aducea aminte de hanul lui Manuc, zidurile de aparare ale orasului, transformate in parcuri, asupra carora vegheaza soldati inarmati pana in dinti (la a doua vizita, doar trei ani mai tarziu, disparusera soldatii si crescuse numarul copiilor care bateau mingea pe fosta linie a frontului).

Nu foarte departe de Nicosia, se afla orasul istoric Girne (cunoscut si sub numele grecesc de Kyrenia). A fost un port venetian si seamana extrem de mult cu omoloagele sale din Creta, de exemplu… un golf oval, flancat de cladiri istorice… de altfel, am ajuns in Chania la cativa ani dupa ce am vazut Girne si imediat mi-am adus aminte de minunatul oras nord-cipriot. Mese la malul apei, mancarea aia turceasca de ma face sa salivez cand scriu aceste randuri. Iar la capatul portului, o masiva cetate care a aparat timp de secole portul de navalitori. Ma rog, nu a fost extrem de eficace, pentru ca a picat in mainile navalitorilor de fiecare data (fie ca era vorba de cruciati, de venetieni sau de otomani), dar astazi nu mai are nimic de aparat. Doar o colectie de vase cu o varsta de circa doua milenii, salvate din burta unor vase grecesti care s-au scufundat in perioada clasica si care au fost descoperite recent.

Dar cel mai fain loc din zona este castelul St. Hilarion, catarat pe o culme care domina vechiul oras si de unde te poti bucura de azuriul Marii Mediterane. Dar daca vrei sa gasesti un loc cu adevarat linistit, cauta satucul Bellpais, aflat si el prin zona Girne / Kyrenia. Ma rog, piata centrala este destul de turistica si cum turismul a crescut destul de mult in ultimii ani si in Ciprul de Nord, probabil e plin de turisti dornici de selfie-uri, dar daca o iei la pas pe stradutele vechiului sat grecesc, vei descoperi niste colturi pitoresti si o panorama extrem de romantica a Marii Mediterane. Si, ca si de la St. Hilarion, vei avea senzatia ca poti distinge in departare coasta Antalyei (se zice ca, in zilele foarte clare, chiar se vede).

Famagusta este celalalt oras istoric al Ciprului de Nord. Ca si Girne, Famagusta (numele turcesc este mai complicat — Gazimagusa) este un vechi oras venetian, iar fortificatiile aici sunt printre cele mai pastrate din intreaga Mediterana estica, unde statul venetian s-a intins de-a lungul secolelor inainte de a fi alungat de otomani. De departe, cea mai spectaculoasa cladire este fosta catedrala Sf. Nicolae, care, la fel ca in Nicosia, otomanii au convertit-o intr-o moschee cu o arhitectura putin stranie pentru un lacas de cult musulman, dar din nou… cea mai faina experienta este sa te pierzi pe ulitele vechiului oras, descoperind colturi umbrite, multe flori si, din nou, incredibila gastronomie turceasca. Poate, cea mai stranie zona din toata insula este cartierul sudic, modern al Famagustei – Varosha, un oras care a incremenit in anul 1974, cand in urma loviturii de stat grecesti care viza anexarea insulei de catre Grecia, statul turc a intervenit debarcand in Cipru si creand actuala Republica Turca a Ciprului de Nord. Varosha a cazut in asa-numita „Linie Verde” care a impartit insula in doua – in zona greaca si cea Nordica, iar aceasta prima statiune marina a zonei (pe vremea in care Antalya nu se inventase, iar Sharm el-Sheikh era un amarat sat de pescari) a inghetat in “Linia Verde”… locuitorii (majoritatea, greci) au fugit, lasand totul in urma, iar zona a devenit si continua sa fie „no enter zone”. Se zice ca in garaje inca exista masinile anilor ’70 si ca ani buni continua sa se auda de departe un radio uitat deschis… pana i s-a dus bateria.

Ciprul de Nord s-a deschis turismului relativ recent. Ciprul de Sud a creat un Agios Nikolaos si si-a dezvoltat turismul litoral inca de prin anii ’80, dar Ciprul de Nord a ramas cumva prins intr-o bula a timpului si cred ca asta ii e farmecul. In ultimii cativa ani, pe coasta au inceput sa rasara si hoteluri all-inclusive dupa modelul turcesc (turci sunt si unii, si altii, nu?), dar, evident, preturile sunt mai reduse in Ciprul de Nord decat in Antalya. Asa ca daca sunteti doritori de all-inclusive, dar il vreti un pic altfel, luati in considerare Ciprul de Nord. Iar daca vreti sa vizitati un tinut ramas ca si Cuba, de exemplu, in alte vremuri, de asemenea nu ratati Ciprul de Nord… pana nu il loveste si pe el globalizarea :).

 

Cum ajungi in Ciprul de Nord

Ciprul de Nord are un aeroport national la nord de Nicosia numit Ercan, dar, din cauza embargoului, nu aterizeaza decat companii turcesti. In zilele noastre, exista insa zboruri directe spre Amsterdam sau Londra, dar avioanele aterizeaza cateva minute pe aeroporturi turcesti, altfel nu ar putea fi autorizate sa intre in spatiul aerian european. Cel mai usor si mai ieftin este insa sa zbori in zona sudica, pe aeroportul Larnaca, si de acolo sa ajungi in Ciprul de Nord… Nu exista transport public intre cele doua zone, dar poti sa treci cu masina inchiriata din Sud (atentie, trebuie sa stabilesti clar cu firma de la care inchiriezi ca treci in Ciprul de Nord si trebuie sa cumperi asigurare pentru Ciprul de Nord). Cealalta optiune este sa iei un taxi sau transport in comun pana in Nicosia de Sud si sa treci pe jos in Nicosia de Nord pe Ledra Street. Posibil, unele hoteluri pot sa-ti aranjeze transferuri (implicand, uneori, sa schimbi masina la granita).

Cetatenii UE pot ateriza pe aeroportul Ercan si pot apoi sa intre in Cipru de Sud, cetatenii extra-comunitari nu pot insa sa intre in Cipru printr-un punct de frontiera nordic deoarece nu sunt recunoscute de Republica din Sud.

 

Unde stai

Republica de Nord are hoteluri de toate felurile, dar paleta nu este la fel de generoasa ca in sud. Cum am spus, in ultimii ani au aparut numeroase optiuni de tip resort, cu all-inclusive, dar si fara. Daca prin Turcia nu prea gasesti resorturi de litoral la 2 sau 3 stele, ei, bine, prin Ciprul de Nord chiar exista.

In plus, exista pachete de sejur pentru Ciprul de Nord la Paralela 45, care cred ca este singurul tur-operator roman care ofera pachete in Ciprul de Nord. Avantajul este, de asemenea, ca ti se ofera transfer direct de la aeroportul din Larnaca la hotelul din Ciprul de Nord si scapi de toata bataia de cap cu trecerea Liniei Verzi. Atentie, azi, inca este perioada de reduceri de preturi (+ early booking), uitati-va la ofertele de pe site.

 

Cand sa mergi

Vremea este excelenta intre mai si septembrie sau chiar si octombrie. Vara poate fi foarte cald in interiorul insulei (Nicosia), dar pe litoral, briza racoreste atmosfera.

 

Documente – Cipru de Nord

Atat in Ciprul de Sud, cat si in Ciprul de Nord, romanii nu au nevoie de pasaport, ci doar de cartea de identitate. Daca insa vreti sa dati o fuga si in Turcia invecinata (exista ferry boaturi), iti trebuie pasaport.

Imagini Cipru de Nord

01. Moscheea din Nicosia

Moscheea fosta biserica gotica din Nicosia

02. Moschee Nicosia

Interiorul pastreaza arhitectura originala

03. Mihrab

Mihrabul este insa la locul lui 🙂

04. Han Nicosia

Una din cladirile simbol din Nicosia de Nord – Buyuk han

05. Moschee

Pe strazile laturalnice ale Nicosiei

05. Rahat cipriot

Zona turceasca, normal ca dai de rahat si baklava 🙂

06. Port Girne

Portul Girne, zis si Kyrenia

07. Port Kyrenia

Aparat de un maret fort

08. Kyrenia

In stilul vechilor porturi venetiene

09. Muzeul naufragiului

Salvate de pe fundul marii

10. Girne

11. St. Hilarion

St. Hillarion, o alta mandra fortareata, de data asta in varf de deal

12. Coasta Cipru de Nord

Si faimoasa priveliste a coastei nord-cipriote

13. Castelul St. Hilarion

Intrarea in St. Hilarion

14. Bellpais

Satul Bellpais… la doi pasi de Girne

15. Mediterana in Cipru de Nord

De altfel, de aici, se vede si cetatea din Girne

16. Ruine Bellpais

Urme gotice

17. Bellpais, Cipru de Nord

Un sat cu adevarat „bel”

18. Cipru de Nord

Infratite – Turcia si Cipru de Nord

19. Biserica - moschee din Famagusta

Famagusta, ultimul punct de rezistenta crestina in fata atacului otomanilor

20,. Famagusta

Biserica gotica cu minaret

21. Bai turcesti in Cipru de Nord

22. Famagusta, Cipru de Nord

Pe stradutele istorice din Famagusta

Categorii:
Cipru

Comentarii

  • Marian Marcel spune:

    Am vizitat Cipru de Nord doar din cauza ca toate hartile care le gaseam in Cipru de Sud aratau o bezna totala in Cipru de Nord….plus ca pe oricine intrebam,ne zicea ca nu avem absolut nimic de vazut in nord.
    Un castel si mai frumos este castelul Vufavento, mult mai greu accesibil si mai putin vizitat de turisti…
    Eu daca m as mai intoarce in Cipru, cu siguranta as merge in Cipru de Nord 😉

  • Mihai spune:

    Care ar fi variantele pentru a ajunge la St. Hillarion si la Bellpais? Pentru ca stiu ca nu exista autobuz nici din Girne si nici din Nicosia.

  • Rose Marie spune:

    Frumos! Am fost doar in Nicosia de Nord in perioada unui Craciun, pentru cateva ore. Cu autobuzul din Larnaca pana la statia terminus din Nicosia si apoi per pedes trecand granita si bantuind intreaga zona adiacenta in nord. La punctul de frontiera era coada inspre nord si foarte putin la trecerea inspre sud. Mi-au dat o hartiuta pe care aplicasera o stampila, hartie pe care am inapoiat-o la intoarcere in Nicosia de Sud. Intr-adevar, merita de stat mai mult, sunt vestigii , monumente extraordinare. Dupa cum la fel de frapanta este si diferenta nivelului de trai: la 2 minute distanta doua lumi total diferite, mi s-a parut atat de brusca trecerea de la bogatia occidentala la bazarul turces… Umbland prin stradutele laturalnice ale Nicosiei de Sud, am ajuns chiar pe acele strazi taiate parca in doua, care reprezentau granita. Ici – colo cate un steag alb-albastru grecesc, cladiri in paragina, demolate. Cate un ostas in post. Iar eu care nimerisem pe acolo, habar nu aveam ca eram la doi pasi de granita…m-a lamurit un soldat de pe linia de granita (hahaha). Oricum, o experienta care merita, macar pentru acel sentiment de a vedea umbla prin mijlocul nui oras impartit intre doua tari (ma rog, Ciprul de Nord dupa cate stiu e recunosct doar de Turcia). La casele de schimb din partea turca cursul lirei era mai prost ca la istanbul, dar cum nu urma sa raman acolo peste noapte, am folosit euro pentur a ma delecta cu un pranz tipic turcesc, copios, la una dintre multele terase din apropierea frontierei. Mergand mai spre interiorul Nicosiei de Nord (Lefkosha pentru turci) , am vazut si multa saracie, zone cu populatie destul de nevoiasa. Tot acolo am avut ocazia sa asist la prima ceremonie Sema, adica acei dervisi rotitori – well, in cayul de fata interpreta unul singur, pe o muzica fantastica, iar eu nu am avut decat sa-mi pun camera la treaba si sa inregistrez! Deci , recomand celor care viziteaza ciprul, sa dea o fuga si in partea de nord…
    https://www.youtube.com/watch?v=cGn92AOTVHQ – videoul cu dervisul rotitor langa Moscheea Selimiye!

  • Violeta spune:

    Se poate trece in Nicosia in Ciprul de Nord doar cu buletinul?

  • Dan spune:

    Nefiind un fan al locurilor așa zis europene, ordonate și dedicate tipului comod, am aterizat la Larnaka și de aici fără scrupule, direct spre Nicosia și mai departe cu rucsacul în spate peste linia verde, iar de oprit m-am mai oprit doar în Nicosia turcească la Memo acasă, cel luat de pe Boking.
    Aici mi-am stabilit cartierul general, am mers spre Girne, spre Famagusta, în Nicosia veche. Ledra street am parcurs-o la pas pe drumul de întoarcere pentru a vedea contrastul.
    În rest pe mine Ciprul Sudic nu m-am dat pe spate,atât cât am văzut din el, adică Larnaca și Nicosia nefiind altceva decât turism obișnuit la nivelul UE.
    Cuprul de Nord e altceva, e altă civilizație, e mâncare turcească și e locul unde la fiecare masă, indiferent de locul ales am primit ceva gratis.
    O să revin în Cipru, în partea Nordică

  • Madalina spune:

    Mi-as dori sa ajung in Famagusta. Imi poti spune te rog daca este necesar pasaportul?
    Multumesc

  • constantinescu eugeniu spune:

    cat costa ocamera single cat costa avionul istanbul aa zona turceasca din cipru

  • valeria spune:

    Din nord pot trece in sud fara probleme??????

  • NEGRESCU RADU IOAN spune:

    Dezinformare TOTALA. Nu se poate inytra in Cipru de Nord la nici un punct de trecere a frontierei(aeroport ERCAN, Bandabulya, Metehan, etc) FARA PASAPORT VALABIL !!!!

    • Ancuta spune:

      Intr adevar dezinformare totala. Eu ma aflu in situatia in care singura modalitate este sa obtin un pasaport temporar…sper sa mearga.Daca stiti cumva …astept raspuns.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest