Rhodos, insula cavalerilor, insula soarelui (ep. 3). Plajele.

Egee si Mediterana

A venit vremea să scriu și despre plajele din Rhodos. Da, eu nu sunt tipul care să stea pe plajă, după cinci minute de zăcut pe vreo plajă, încep să mă plictisesc, să mă foiesc, să mă gândesc cum să scap. Da, îmi place să mă bălăcesc – deși nu știu să înot, îmi doresc bălăceala – în mare, în piscină, pe unde o fi, apă să fie, dar și bălăceala asta nu poate ține la nesfârșit. Ținând cont însă că mulți dintre voi stați la plajă, m-am gândit să vă povestesc despre plajele din Rhodos. Pentru că sunt frumoase și, mai ales, pentru că sunt diverse. Există insule grecești unde găsești plaje doar din pietricele (mai mari sau mai mici), dar nu e cazul în Rhodos – găsești aici plaje de tot felul, pentru fiecare. Și cu vânt, și fără vânt, și cu pietre, și nisipul cel mai fin, și o intrare lină de mergi de te plictisești până să-ți ajungă apa la buric… sau apă în care să plonjezi aproape de mal.

Evident, există zeci și zeci de plaje în Rhodos. Imposibil să le văd și să le testez pe toate, ar fi trebuit să stau cel puțin o lună și să vizitez doar plaje, că sunt tare multe, dar și așa, sper să vă pot da niște sfaturi utile.

În primul rând, trebuie să țineți cont că malurile vestice și estice sunt foarte diferite. Malul vestic (care dă la Marea Egee) este bătut de vânturi puternice, temperatura e, în general, mai mică (ceea ce nu e un lucru rău, în mijloc de vară) și plajele sunt în general mai strâmte și mai pietroase. Sunt preferate de iubitorii de vacanțe active, cu sporturi de mare, surfing, windsurfing și cu alte activități similare. Coasta de est are numeroase plaje cu nisip, plaje ample, cu intrare lină în apă, și de aceea imensa majoritate a hotelurilor se află fix aici.

Dar să luăm plajele „la picior”

Rhodos City – da, orașul-capitală a insulei are plaje. Nu peste tot, ci pe partea vestică (în zona estică sunt portul și zidul cetății orașului vechi), așa că aici se află aliniate cam toate hotelurile estivale din oraș. Plaja este din pietriș foarte bine mărunțit, dar fix lângă mare se află un „brâu” de pietre ceva mai mari – dacă ai talpa mai finuță, e bine să ai papuci sau pantofi speciali de apă. În apă, sunt destul de multe pietre. Nu sunt plaje „acontate” de hoteluri, sunt plaje publice, bine organizate, cu șezlonguri și umbrele care pot fi închiriate. De-a lungul plajei, se află o șosea deservită de mijloace de transport în comun. Unul dintre hotelurile la preț rezonabil din zonă se numește Alexia și este un hotel „adults only” – rezervat doar pentru oaspeți peste 16 ani (un concept pe care l-am mai văzut prin Rhodos). Se află bine plasat – fix la intrarea pe strada plină de baruri de tot soiul – și mai deocheate, și mai puțin deocheate.

Am condus de-a lungul coastei vestice de la nord până la sud. Plajele continuă în același stil și la sud de Rhodos, în stațiunea Ialyssos – pietriș bine mărunțit, pietre mai mari fix lângă mare și intrare destul de adâncă în mare. O bună parte din plaje sunt însă acontate de marile hoteluri de lângă plaje. Odată ce părăsești zona Ialyssos și treci de aeroport (care e fix pe malul mării pe coasta vestică), cam dispar și resorturile, dar și satele, așa că iubitorii de plaje pustii și sălbatice pot fi încântați. Apar și dealuri, chiar și niște insulițe în larg, așa că marcați zona, dacă vreți să aveți o plajă doar pentru voi!

Plaja Prasonisi este una dintre cele mai frumoase plaje din Rhodos. Se află fix în colțul sudic al insulei și aici se întâlnesc apele Mării Mediterane cu cele ale Mării Egee. De fapt, am intrat cu picioarele în apă și ba mă bătea un val de Egee, ba unul de Mediterană. În centrul plajei, se află o insulă cu o poveste aparte – în timpul iernii, când apele mării cresc, este o insulă, este despărțită de Rhodos de o mână de apă. În timpul verii, când e cald și nivelul apei scade, aceasta devine peninsulă și poți să ajungi pe ea pe jos, fără să te uzi. Când am fost eu, la mijloc de iunie, încă era insulă – apă era destul de mare și de zbuciumată, așa că m-am limitat la plaja Prasonisi.

Cum ziceam, este superbă. Nisipul, fin, dar, atenție, este extrem de vântoasă – este plaja surferilor și a windsurferilor, pentru că aici este, garantat, vânt. Aici găsești și câteva restaurante unde să mănânci ceva și, evident, școli de surfing și windsurfing (se pare că e una austriacă și una poloneză, eu am văzut doar niște polonezi care, sincer, au dat un spectacol de windsurfing de nu mai voiam să plec. Noroc că se întuneca și s-au retras și oamenii de pe boarduri). E greu să înoți aici sau să te bălăcești (exceptând zona aceea de confluență între mările Egee și Mediterană), așa că nu vei găsi decât puține șezlonguri și umbrele. E un loc frumos, pitoresc, unde să te umpli de aer curat (în ciuda rafinăriei sau a depozitelor de petrol, ce or fi fost construite absolut aiurea, la doi pași de Prasonisi) și să admiri măiestria windsurferilor și a windsurferițelor zburătoare.

Plaja Lindos – se află fix sub minunatul oraș Lindos. Este o plajă de nisip, o plajă aproape lipsită de valuri (e într-un golf, de fapt) și intrarea e atât de lină, încât te plictisești până îți ajunge apa la buric. Am făcut baie aici, apa era pur și simplu minunată, dar, atenție – plaja e destul de îngustă, iar locurile cu șezlonguri și umbreluțe sunt limitate. În plus, numeroase bărci vin să lase turiștii de o zi, care se plimbă de-a lungul coastei în vaporașe de croazieră.

Plaja Tsimbika – are, de departe, cea mai spectaculoasă panoramă dacă urci la capela cu același nume. Dar la nivelul mării este, probabil, cea mai mare plajă din Rhodos și, de asemenea, cea mai populară – așteaptă-te la sute de mașini și la mii de turiști (cam atâția erau în iunie, îmi dau seama că în vârful sezonului te calci în picioare). Popularitatea plajei este binemeritată – nisipul este fin, marea, liniștită, se intră lin în apă… Sunt mii de șezlonguri cu umbreluțe (dar insuficiente) și, din când în când, beach baruri cu băuturi și ceva de mâncare.

Plaja Anthony Quinn – din nou, o plajă superbă, dar destul de mică, înghesuită și fără nisip – fie ai talpa tare, fie folosești pantofi de apă, pentru că are pietre destul de mari. În schimb, mă așteptam, de altfel, apa este extrem de clară și are o culoare superbă. Numele plajei vine de la celebrul Anthony Quinn, care a intrat în istoria cinematografiei mondiale prin memorabilul rol din „Zorba grecul”… „Zorba” nu a fost filmat aici, ci în Creta, în schimb Quinn a jucat rolul unui alt grec pe insula Rhodos – e vorba de Colonelul Andrea Stavrou, în celebrul film „Tunurile din Navarone” – o altă peliculă legendară, filmată cu trei ani înainte de „Zorba” și la a cărei premieră a asistat însăși Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Ei bine, câteva scene de la „Tunurile din Navarone” au fost filmate fix pe această plajă. După filmări, Anthony Quinn a vrut să cumpere plaja pentru a deschide aici un centru cinematografic pentru tineri cineaști – drept recunoaștere a promovării Greciei în lume („Zorba grecul” și „Tunurile din Navarone” au pus Grecia pe harta turistică a lumii), guvernul i-a promis golful pentru o sumă modică – Anthony Quinn chiar a cumpărat câteva terenuri adiacente de la băștinași, dar într-un final guvernul grec s-a răzgândit… Marele Zorba a murit cu regretul de a nu-și vedea împlinit visul din Rhodos. Măcar golful acela se numește (chiar dacă neoficial) – Anthony Quinn Beach / Bay.

Plaja Faliraki – de asemenea, este amplă. Parțial, cu pietricele măcinate destul de bine, parțial, cu nisip, dar pentru că Faliraki este cea mai populară stațiune din Rhodos, multe plaje țin de diverse hoteluri. La capătul sudic al plajei Faliraki, într-o zonă de sub dealuri, se află plaja Mandomata, singura plajă oficial deschisă pentru nudiști, deci în caz că vreți să renunțați definitiv la textile, aveți și această opțiune.

Cam astea sunt plajele pe care le-am vizitat și unde m-am și aruncat, chiar și câteva minute, în apă. Sunt conștient că există mult mai multe și, poate, mai frumoase, așa că v-aș mulțumi dacă ați adăuga descrierea și pentru alte plaje pe care le-ați descoperit în Rhodos. Și dacă nu ați ajuns în Rhodos, nu pot decât să vă urez să ajungeți cât mai curând în această insulă a cavalerilor și a soarelui!

 

Notă

Am fost în Rhodos la invitația prietenilor de la Paralela 45. Paralela 45 este unul dintre cei mai mari tour operatori români care oferă zboruri charter spre Rhodos săptămânal, lunea, până pe 23 septembrie. Prețul unui pachet (zbor, taxe aeroportuare, hotel și transfer) începe de la 332 de euro de persoană.

Puteți vedea toate ofertele aici ——–> Chartere Rhodos

 

 

Imagini plaje Rhodos

Rhodos City

Plaja din Rhodos City

Plaja Rhodos City

Plaja relativ ingusta, dar destul de lunga

Rhodos plajele

Lunga sa ajunga 🙂

Prasonisi Rhodos

Prasonisi, plaja de la capul sudic al insulei

Prasonisi

Cobor spre plaja

Valuri

Wow, ce valuri !

Valuri Rhodos

Paradisul wind surferilor

surfing si windsurfing

 

Egee si Mediterana

Ba ma bate Eggea, ba Mediterana 🙂

Plaja Lindos

Plaja Lindos la picioarele pitorescului sat

Lindos beach

Nu e mare, dar nisipul e tare fain 🙂

Apa marii cu soare

Soare in mare 🙂

Tsambika Beach

Plaja Tsambika vazuta de pe deal

Plaja Tsambika

Una dintre cele mai mari plaje din Rhodos

Tsambika

Si cam asa arata la malul marii – nisip fain

Plaja Anthony Quinn

Plaja Anthony Quinn

Anthony Quinn beach

Stanci si pietre

Salt in apa

Poti sa si sari in apa

Anthony Quinn Bay Rhodos

Clara ca orice plaja cu pietre

Faliraki

Faliraki, cea mai populara statiune din Rhodos

Plaja Faliraki

Si lunga sa plaja

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest