De cand a inceput criza asta epidemiologica, am incercat sa va tin la curent cu cat mai multe informatii din surse serioase, confirmate, dar si cu pareri cat se poate de obiective cu privire la calatorii in vremuri de COVID. Dar erau parerile mele, deci subiective. In consecinta, m-am gandit sa intreb si pe niste profesionisti in domeniu – mai precis pe Ana Maria de la una dintre cele mai inovatoare clinici din Romania – Intermedicas specializata printre altele si, in ceea ce se numeste „second opinion” – adica doctori de clasa internationala studiaza cazurile clientilor (evident pe baza unor analize) si pot sa dea o alta opinie cu privire la ce trebuie de facut – evident in unele cazuri, pot coincide cu cele ale medicului curant, in alte cazuri poate fi diferit – si de multe ori sa ofere un sfat mai bunm chiar salvator (am avut si eu parte de o „second opinion” acum cativa ani cand aveam niste probleme de am ajuns in spital de la niste cititori ai blogului care lucrau in Franta si mi-au oferit o „second opinion” de la specialisti francezi. A ajutat.
De fapt asta este si scopul articolului asta. Ana Maria de la Intermedicas va ofera o „second opinion” cu privire la cum se poate calatori si la ce trebuie sa fi atent in conditii de covid.
Putem calatori in siguranță vara aceasta?
In termenii de siguranță relativa si mereu schimbătoare, da. Putem calatori, vârful de pandemie se va fi dus in toate țările. Sunt încă de evitat zonele geografice cu densitate foarte mare de cazuri noi, si aici este vorba mai ales de Brazilia si Statele Unite, si cu prudenta maxima si pentru tarile africane.
Avionul sau mașina personala?
Le putem alege pe amândouă, însă in termeni de siguranța, mașina personala este prioritara, dar si călătoriile cu avionul sunt destul de sigure in materie de risc de covid19, evident respectând precauțiile atât ale aeroportului cat si ale statelor in care călătorim.
Este nevoie sa ne testam pentru covid-19 la intrarea/ieșirea din tara?
Sunt tari care solicita acest lucru. Cel mai acoperitor este s-o facem, cu excepția tarilor unde acest lucru este obligatoriu, nu este insa o măsură obligatorie in sine pentru toate intrările in toate statele. Pe măsură ce ne îndepărtam de momentul 1 iunie, aceasta obligativitate teritoriala scade ca areal geografic, si o sa si dispară cel putin in Uniunea Europeana.
Ce se întâmplă daca pleci in vacanta si acolo ești diagnosticat cu covid-19?
Deși riscul de a contacta boala covid-19 este in scădere permanenta in toata lumea, el este încă prezent si trebuie sa luam in calcul faptul ca încă ne putem imbolnavi.
Daca dezvoltam aceasta boala in străinătate, va trebui, evident, sa urmam pașii de izolare sau spitalizare si tratament, impuse de statul respectiv. De asemenea, daca suntem intr-un grup, indiferent ca este vorba despre familia restrânsa sau un grup de prieteni, acest grup este format din persoane care devin contacti apropiați, si vor trebui sa respecte masurile de testare si izolare impuse de acel stat, la momentul respectiv. De menționat este ca, daca ni se întâmpla acest lucru in statele europene, nu vom suporta costurile aferente testării sau spitalizării, ci vor fi decontate interstatal.
Putem calatori in tarile care au fost grav afectate de covid19? Exemplu Italia sau Spania
De putut, putem. Chiar in acest moment iesirea din Romania si intrarea in Italia este libera, iar Spania va ridica obligativitatea auto-izolarii dupa 1 iulie. In schimb, la intoarcerea in Romania, cel putin pana in 17 iunie, exista inca obligatia de carantinare. Este de de asteptat ca la intoarcea in Romania, dupa data de 17 iunie, sa dispara acest interval de carantinare de 14 zile pentru un anumit numar de tari europene.
Ce masuri de precauție ne luam atunci când plecam in vacanta?
Aceleasi pe care ar trebui sa le respectam si in tara. Este vorba despre recomandarile si obligatiile pe care fiecare stat le formuleaza. Comune sunt, cu exceptia Suediei, purtarea mastii de protectie in spatiile publice inchise, respectarea distantarii fizice de 2 m fata de persoanele care nu fac parte din anturajul cu care calatorim, evitarea spatiilor foarte aglomerate si desigur masurile de igiena personala.