DIN 27 IULIE: Lista verde si cea rosie a Romaniei. Decizii cam stranii

Lista verde Lumea

Nu stiu exact ce fumeaza cei de la INSP, dar indiscutabil nu este de calitate. Inteleg ca bugetul e in pioneze, dar sunt convins ca s-ar fi putut gasi niste fonduri de urgenta pentru achizitionarea de ierburi de calitate pentru cei care fac si desfac zonele verzi si rosii ale Romaniei. Si de fapt nu e pentru prima oara cand lista INSP este cel putin dubioasa. 

In primul rand, soc si groaza. Desi s-a anuntat de multe ori ca lista Romaniei va fi publicata in fiecare luni pe la orele 16:00 (n-a fost niciodata la orele 16:00, dar pana seara tot era publicata) si de vreo 3 saptamani incoace nu a mai fost publicata, hop, a aparut sambata seara in plin weekend (cineva a stat pesemne toata sambata sa calculeze cifre).

In conformitate cu noile reglementari ale carantinei, Romania va obliga la carantinare pe toti cei ce vin din state unde sunt mai putine cazuri la 100.000 de locuitori decat in Romania. Criteriul in sine este dubios. In principiu, ar trebui ca sa iei ca referinta niste criterii (fie el unul simplut gen numar de cazuri noi la 100.000 locuitori) care sa-ti dea o oarecare siguranta ca minimezi riscul si ai o sansa extrem de mare ca daca accepti indivizi care vin de acolo nu aduc si niste COVID proaspat cu ei de peste mari si tari. Daca la noi, numarul de cazuri bubuie, inseamna ca trebuia sa aduci inca si mai multe … focul se stinge cu niste benzina cu cifra octanica mare conform noilor reglementari.

In al doilea rand, daca de bine, de rau, prin Europa se fac un numar semnificativ de teste, pe alte continente, nici pomeneala. Nici Japonia nu testeaza prea mult (Bangladesh-ul a dat clasa Japoniei ca numar de teste la milionul de locuitori), dar de niste tari precum Niger, Yemen sau Republica Centrafricana ce sa spunem – acolo probabil doar guvernul si Parlamentul sunt testati. Restul populatiei, poate i-ar testa, dar de unde bani, laboratoare si doctori pentru teste. Si in consecinta, desi probabil se moare pe capete, cifrele raportate sunt minuscule si nu neaparat ca Togo ar vrea sa minta. Atata poate.

Exista de asemenea cazuri de tari care pur si simplu nu raporteaza. Au interzis COVID-ul prin lege. Coreea de Nord sau Turkmenistan bunaoara. Din Turkmenistan, vin stiri care m-ar face sa ma tavalesc pe jos, daca nu ar fi tragice. Deoarece COVID-ul este interzis in tara, autoritatile au cerut locuitorilor sa poarte masti pentru a se apara de … praful desertului (de parca n-ar fi fost desert acolo in ultimele cateva sute de mii de ani) si sa se distanteze social din … politete. Ei bine, nu o sa va vina sa credeti, dar Coreea de Nord si Turkmenistanul sunt pe lista verde.

Dar hai s-o luam pe fiecare continent in parte.

Lista verde Europa

Europa – nu sunt prea multe surprize. Singura tara care are mai multe cazuri ca noi raportate la suta de mii de locuitori este Luxemburgul (pentru ca e unica tara din Europa care testeaza acum in masa – au facut-o acum cateva luni si Islanda ori Feroe). Chiar si ciumatii Europei, Suedia au ajuns sa aibe mai putine cazuri, asa ca Romania este una din putinele tari din Europa unde suedezii vor putea veni de luni fara sa intre in carantina.

Nu e nici o surpriza ca Balcanii de Vest unde sistemele sanitare se apropie de colaps sunt inrosite (o surpriza este insa Albania care e verde). De asemenea Moldova e rosie, dar Ucraina si Belarus (ultima care nu testeaza) sunt in mod surprizator verzi.

Lista verde Asia

Aici lucrurile devin mai complexe. Cum pana mea sa faci India verde unde apar sute de mii de cazuri zilnic ? Siria si Yemen sunt in plin razboi, cine naiba testeaza COVID cand le cad in cap bombe ? Pe de alta parte tari precum Qatarul isi testeaza zilnic intreaga populatie, normal ca au cifre mari (glumesc, dar Qatar-ul are din cate stiu cele mai multe teste raportat la populatie din lume). In Asia de Sud Est, sunt puse in aceeasi oala tari care nu au COVID (cum e Thailanda, Vietnam sau Cambogia) si tari unde epidemia e in floare – gen Filipine sau Indonezia.

Lista verde America

Si aici sunt niste dume – Franta si-a inchis granitele pentru propria lor colonie – Guyana Franceza, iar din punctul nostru de vedere, e tara … verde. Nicaragua de asemenea nu testeaza pe nimeni pentru ca presedintele se teme de 5G si de reptilienii care au adus COVID-ul si e ,.. tara verde. Daca e sa ma uit la insula impartita de Republica Dominicana si Haiti si acolo e o ineptie. Haiti este cea mai saraca tara din emisfera vestica cu un sistem sanitar inexistent (nici presedintele nu cred ca se testeaza) si e tara … verde, In timp ce Republica Dominicana unde de bine, de rau, exista un sistem sanitar performant si da, epidemia e in floare este o tara rosie.

Lista verde Africa

De-a dreptul patetic. OMS-ul spune ca in Africa este urgenta de gradul 1, ca este o catastrofa, iar liderii locali au descoperit panaceul COVID-ului prin inghitirea urinei de vaca (solutia miraculoasa gasita de Tanzania), a unor ierburi care invie si oamenii din morti (propunerea Madagascarului pentru sanatatea omenirii) sau prin procedee vodoo (populare prin Africa de Vest) si INSP-ul nu gaseste cazuri decat in Africa de Sud (unde, da, se testeaza la greu). In rest, cica nu e risc epidemiologic.

Sunt curios daca pana la urma listele vor fi validate sau cineva se va prinde ca e totusi usor penibil sa pui Muntenegru. Luxemburgul si Qatarul pe lista rosie, in timp ce Turkmenistanul, Coreea de Nord, Haiti sau Bourkina Faso sunt tari verzi. Si sa ne mai miram ca o buna parte din tarile lumii ne-a pus pe lista rosie.

 

Lista o puteti cosulta aici.

Categorii:
Noutati

Comentarii

 • CORINA spune:

  Despre călătoriile în Tunsia nu sunt stiri

 • Ioana spune:

  Bună seara. Turcia a întrat în zona verde? Mulțumesc pt răspuns 🙂

 • Maria spune:

  MESAJ DE LA AMBASADA ROM IN TUNISIA:

  ‼️ Noua clasificare făcută publică de către Ministerul Sănătății din Tunisia a țărilor în funcție de nivelul de risc asociat cu pandemia COVID-19

  ⛔️ Ministerul Sănătății din Tunisia a făcut publică, la 22 iulie 2020, noua clasificare a țărilor în funcție de nivelul de risc asociat cu pandemia COVID-19.

  🚷 Autoritățile tunisiene au decis să includă România 🇷🇴 pe lista ROȘIE 🔴 a statelor cu incidență epidemiologică mare. Până la această dată țara noastră s-a aflat pe lista portocalie 🟠 a statelor cu incidență epidemiologică medie.

  ❌ Astfel, cetățenii români nu mai pot călători în Tunisia, dacă sosesc din România. Cetățenii români care au domiciliul în state din zona verde sau portocalie pot în continuare să călătorească în Tunisia în anumite condiții, în funcție de țara de proveniență.

  ✅ Pot intra în Tunisia doar cetățenii tunisieni sau persoanele cu reședință permanentă în Tunisia care sosesc din România. Aceștia trebuie să prezinte la intrarea în Tunisia rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu 120 de ore înainte de călătorie. Toți acești cetățeni care sosesc din România sunt supuși măsurii de izolare doar în hotelurile special aprobate de autorități, timp de 14 zile, cu posibilitatea efectuării unui al doilea test PCR la 6 zile de la data sosirii în Tunisia. Dacă rezultatul este negativ, perioada de izolare se poate încheia imediat după obținerea acestui rezultat.

  ✅ Reamintim faptul că autoritățile române au inclus Tunisia pe lista verde 🟢 a statelor exceptate de la recomandarea măsurilor de carantină/izolare începând cu 7 iulie 2020.

  ‼️Nouvelle classification rendue publique par le ministère tunisien de la Santé des pays selon le niveau de risque associé à la pandémie COVID-19‼️

  ⛔️ Le 22 juillet 2020, le ministère tunisien de la Santé a rendu publique la nouvelle classification des pays selon le niveau de risque associé à la pandémie COVID-19.

  ⛔️ Les autorités tunisiennes ont décidé d’inscrire la Roumanie 🇷🇴 sur la liste ROUGE 🔴 des États à forte incidence épidémiologique. Jusqu’à cette date, la Roumanie figurait sur la liste orange 🟠 des États à incidence épidémiologique moyenne.

  ❌ Ainsi, les citoyens roumains ne peuvent plus se rendre en Tunisie 🇹🇳, s’ils arrivent de Roumanie. Les citoyens roumains qui ont leur domicile dans des états verts ou orange peuvent toujours voyager en Tunisie sous certaines conditions selon le pays d’origine.

  ✅ Seuls les citoyens tunisiens ou les personnes ayant une résidence permanente en Tunisie qui arrivent de Roumanie peuvent entrer en Tunisie 🇹🇳. Ils doivent présenter à l’entrée en Tunisie le résultat négatif d’un test PCR réalisé 120 heures avant le voyage. Tous ces citoyens arrivant de Roumanie 🇷🇴 ne sont soumis à la mesure d’isolement que dans des hôtels spécialement agréés par les autorités, pendant 14 jours, avec la possibilité d’effectuer un deuxième test PCR à 6 jours de la date d’arrivée en Tunisie. Si le résultat est négatif, la période d’isolement peut se terminer immédiatement après l’obtention de ce résultat.

  ✅ Nous vous rappelons que les autorités roumaines ont inscrit la Tunisie sur la liste verte 🟢 des États exemptés de la recommandation de mesures de quarantaine/isolement à partir du 7 juillet 2020.

 • Tanea spune:

  Buna ziua!!Exista vreo restricție la revenirea in țara ,din Franța pe 28 Iulie ?Trebuie completată declarația de intrare in tara? Multumesc!

  • Imperator spune:

   Nu e nici o restrictie. In principiu, trebuie completata, eu n-am vazut-o vineri cand m-am intors din Cehia.

   • Paul spune:

    Ati putea scrie va rog procedura de revenire in tara cu avionul? Din cate am citit pe aeroportul Henri Coandă trebuie precompletat formularul online de revenire in tara, scanat la aeroport unde printeaza declaratia, nu? După aceea ce trebuie făcut? Noi ar trebui să plecăm in Spania saptamana viitoare pentru 2 saptamani, am vazut ce trebuie completat la ei însă nu imi e clar la întoarcere care este fluxul. Multumesc mult.

    • Imperator spune:

     Am venit vineri din Praga, nu era nimeni acolo. In principiu, se poate precompleta on-line si ai un QR code care din pacate nu vine pe mail, ci trebuie printat. Eu l-am tinut pe mobil. Cand am ajuns la Bucuresti, era un loc unde erau declaratii de sanatate, dar nimeni nu cerea nimic. M-am dus direct la granita, au scanat CI-ul si asta a fost.

 • lma spune:

  Wizz si/sau Blue circula spre Suedia in august, dupa aceasta noua actualizare din 27 iulie?

 • Maria spune:

  Buna ziua,

  Pentru Turcia care este situația actuală?Nu regăsesc în articol.
  Va multumesc din suflet

 • IOANA spune:

  Hi 🙂
  There is a new document with yelow list on the site ,,institut de sanatate romania,,
  and serbia is there.
  Does that means that serbian citizen can enter romania with 14 days isoaltion?
  Tnx

 • Tanea spune:

  Buna ziua !!Pentru data de 28 Iulie ,cu venire in România din Spania se intra in carantina obligatorie ??Multumesc!!

 • Monica spune:

  Buna ziua. Ce stiti legat de suspendarea zborurilor dinspre si spre tarile cuprinse in lista galbena? Am gasit Notam ul celor de la Romatsa dar am sunat la toate institutiile din Ro pt a afla detalii si nimeni nu stie nimic . Ar trebui sa zbor din Chile pe data de 3 august . Multumesc.

 • Stavariu spune:

  Buna ! Se poate calatori in albania, fără izolare /carantină la întoarcere?

 • elena spune:

  Buna seara de Uk stiti cumva daca se intra in carantina la intrarea in Romania?

 • Florina Badescu spune:

  Bunä ziua, pt intrarea in tarä( aeroport) din Suedia, care este situatia actualä?

 • Cristina spune:

  Bună ziua, care este situația cu Grecia? Se poate călători în siguranță? Știu ca este în zona galbena.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest