Finlanda sparge gheata: se va intra in tara fara restrictii cu certificat de vaccin COVID sau daca ai fost bolnav. In alte cazuri, carantina, teste, etc

Helsinki

Cu cat ne apropiem mai mult de aprobarea vaccinului de COVID-19, unele state ale lumii incep sa isi regandeasca strategiile de intrare in tara a calatorilor care vin din tari cu un mare numar de infectati. Marea majoritate a tarilor asiatice si-au inchis strict granitele in asteptarea vaccinului. Nici una din ele nu a spus-o inca raspicat ca granitele se vor redeschide doar pentru cei cu certificat de imunitate (care au anti-corpi fie pentru ca au fost bolnavi, fie pentru ca au fost vaccinati), dar este evident ca acesta va fi scenariul – unele tari precum Thailanda amana luna de luna deschiderea granitelor, iar altele, precum China nici nu se preocupa sa anunte un termen limita care sa fie prelungit – inchiderea granitelor este pe termen nelimitat pana la noi ordine. Tarile din Asia-Pacific au avut in general o politica de distrugere completa a virusului prin carantina respectata la sange, aplicatii telefonice de track & trace si redeschiderea totala a economiei dupa ce virusul a fost invins – dar inchizand ferm granitele, in timp ce SUA sau tarile europene au preferat sa minimizeze numarul de morti si sa traga de timp fara nici un succes (singura tara care a aplicat modelul asiatic a fost Finlanda care desi nu are zero sau aproape zero cazuri precum multe tari din Asia-Pacific, are cel mai mic numar de cazuri la 100.000 locuitori din Europa. De departe).

De asemenea, Finlanda si-a anuntat masurile mult in avans si extrem de transparent spre deosebire de altii – deciziile Italiei intrau in vigoare la 60 de secunde dupa ce erau anuntate pe Twitter, in timp ce alte tari mult mai „ordonate” precum Marea Britanie, Romania, Germania sau Tarile Baltice le puneau in vigoare dupa 1-2 zile de la anuntare.

In conformitate cu legislatia curenta, pana pe 23 noiembrie 2020, granitele Finlandei sunt ferm inchise pentru calatori care vin din tari care au peste 25 cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile (pana prin septembrie, aceasta cifra era de 8). In esenta, nimeni din UE nu indeplineste acest criteriu, tara cu cele mai putine cazuri fiind tocmai Finlanda care inregistreaza dublu decat „stacheta” – circa 50 cazuri.

De asemenea, de vreo 2 luni, Finlanda a anuntat clar ca dupa 23 noiembrie cetatenii din tarile cu risc epidemiologic critic (cum ar fi Romania) vor intra in tara numai daca au un test PCR cu rezultat negativ, facut cu 72 ore inainte de a ajunge pe teritoriul finlandez, urmat de o carantina stricta de 72 ore, un nou test si, in fine, libertatea de miscare daca rezultatul testului al doilea iese negativ. Criteriul de a desemna tari cu risc epidemiologic critic era 25 (Romania are azi 557).

Timpul a trecut, data de 23 noiembrie 2020 se apropie, asa ca Finlanda trebuia sa parafeze clar politica de dupa aceasta data. Au fost numeroase discutii in ultima luna cu precadere intre factorii politici si medicali din tara si iata cum arata schema de intrare – este un proiect in discutie intre institutiile statului, cele medicale, dar societatea civila, asa ca inca nu e batut in cuie.

Ce e insa interesant: Finlanda este prima tara care va anunta oficial ca se va intra fara restrictii de oriunde doar pe baza unui certificat de vaccinare COVID-19. Ca intotdeauna, nordicii spun lucrurilor pe nume.

Iata cum arata schema propusa de guvernul de la Helsinki.

Pentru calatorii care vin din tari cu risc epidemiologic redus – definit ca tarile unde numarul de cazuri nu este mai mare decat dublul numarului de cazuri din Finlanda. In acest moment, Finlanda are cum ziceam circa 50 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, deci vor intra fara restrictii, cetatenii din tarile europene cu maximm 100 cazuri. In acest moment, doar Vaticanul indeplineste acest criteriu, Islanda e undeva la limita, iar Irlanda e foarte probabil sa-l indeplineasca in cateva zile. Tarile non-UE vor fi tratate separat.

Pentru calatorii care vin din tari cu risc epidemiologic ridicat – adica peste dublul numarul de cazuri din Finlanda raportat la populatie:

  1. In cazul in care pasagerul prezinta o dovada oficiala si credibila ca a fost bolnav de COVID-19 si s-a insanatosit sau cu certificat de vaccinare COVID-19 va intra fara nici o problema si restrictie in Finlanda.
  2. In cazul in care pasagerul vine cu un test COVID-19 facut in ultimele 48 ore poate sa stea fara obligatia de carantinare pana la maximum 72 ore pe teritoriul Finlandei.
  3. In cazul in care calatorul vrea sa stea o perioada de 4 – 6 zile, va trebui sa prezinte un test COVID negativ facut in ultimele 48 0re si sa mai faca unul in Finlanda, urmand sa astepte rezultatul testului (care va veni intr-un termen de maximum 48 ore) in carantina stricta. Deci, daca vrei sa stai 4 zile in Finlanda, stai 2 zile inchis in carantina si apoi 2 zile te poti misca in voie.
  4. In cazul in care calatorul vrea sa stea o perioada mai lunga de 4 – 6 zile, va trebui sa stea in carantina timp de 10 zile si apoi se va putea misca liber prin tara.

Din nou, aceasta este propunerea guvernamentala. Se discuta cu partile interesate implicate si decizia se va lua zilele urmatoare urmand sa fie valabila pentru urmatoarele cateva luni.

In caz ca noua reglementare nu va fi aprobata la timp, cetatenii din spatiul Schengen ar putea intra fara nici o restrictie in Finlanda, cei din afara spatiului Schengen (inclusiv Romania) vor continua sa nu poata intra in Finlanda decat pentru motive esentiale (adica munca).

De urmarit.

Sursa: Helsingin Sanomat

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii