ECDC publica indicii epidemiologici: Emiratele si Canada vor intra pe lista galbena, Turcia si Moldova vor intra pe lista verde

Coronavirus

In cursul zilei de astazi, ECDC a publicat indicii epidemiologici COVID-19 la nivel mondial pe baza careia autoritatile de la Bucuresti stabilesc tarile galbene (cele pentru care se impune carantina la sosirea in Romania) si tarile verzi (de unde nu exista nici o restrictie). Reamintesc – in fiecare saptamana, CNSU actualizeaza lista galbena formata din tari care au mai multe cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania. Tarile cu mai putine cazuri sunt tari verzi. Lista va fi probabil actualizata maine, 15 ianuarie si va intra in vigoare 24 ore mai tarziu (depinde la ce ora va fi publicata). Asta, evident, daca se va reuni CNSU, dar de vreo 2 luni incoace, lista este actualizata saptamanal (cu intarzieri de maxim 2-3 zile)

Care sunt principalele schimbari

Vor iesi de pe lista de carantina obligatorie: MOLDOVA, TURCIA, RUSIA, BELARUS, LIBAN si NAMIBIA. E o stire buna pentru cei care vor sa petreaca un weekend la Istanbul, dar luati si Moldova in considerare – cetatenii romani pot intra in Moldova fara nici o restrictie si merita sa va duceti la una din cramele subterane de langa Chisinau. Nici un weekend la Beirut nu ar suna rau, dar Libanul a intrat in carantina generala si totala (s-au inchis chiar si supermarketurile)

Vor intra pe lista de carantina obligatorie (lista galbena): EMIRATELE ARABE UNITE, CANADA, ARGENTINA, BRAZILIA, SEYCHELLES si cateva micro-state din Caraibe

In rest, tarile care erau „galbene” saptamana trecuta raman galbene in continuare.

Fata de saptamana trecuta, indicele epidemiologic al Romaniei a crescut un pic, dar nu semnificativ, in acest moment, Romania avand chiar un numar redus de cazuri la 100.000 locuitori in Europa, dar din pacate, este foarte posibil sa fim loviti de valul 3 ca si restul Europei si atunci numarul de cazuri sa creasca.

Dintre tarile care intra pe lista galbena, Emiratele Arabe ar putea sa fie o surpriza, dar in ultimele zile, numarul de cazuri a ajuns la un nivel record, in cateva zile inregistrandu-se chiar cele mai multe cazuri de la inceputul pandemiei pana azi. Dar pe de alta parte, Emiratele se afla pe locul 2 in lume la procentaj din populatie vaccinata (a trecut de 10%), asa ca ma astept ca in 2-3 saptamani sa redevina verde. Inshallah !

Tari aflate in pericol sa devina galbene saptamana viitoare sunt Costa Rica, Uruguay, Ungaria, Belarus, Liban, Tunisia, dar sa vedem cum evolueaza situatia.

 

Cifrele pentru fiecare tara si teritoriu in parte (actualizat saptamanal) il gasiti aici ——-> ECDC

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii