Haideți cu Imperator în Egipt! Și nu în cel clasic, ci într-un Egipt al oazelor și al unor deșerturi absolut incredibile

White Desert Egipt

Desertul Alb, Egipt

Sunt absolut convins că mulți dintre voi ați fost în Egipt, mai ales în perioada pandemică, atunci când Egiptul a fost una dintre destinațiile care erau deschise cu puține cerințe (vaccin sau test). Mi-aduc aminte prin 2021, când am fost de două ori, pe aeroportul din Hurghada erau doar zboruri de România, și nu puține – erau chiar și 10-12 zboruri pe zi. Atunci, foarte mulți dintre prietenii și cunoscuții mei au ajuns în Egipt. Tot atunci, am organizat și eu o excursie pe circuitul clasic, Luxor – Aswan – Abu Simbel. Și pentru că a fost o cerere foarte mare, am organizat chiar două circuite identice; unul după altul! Pentru că nu cred că turismul cu 40-50-80 de turiști deodată este o experiență, întotdeauna nu merg cu mai mult de 15-16 oameni. Așa că, în loc să aleg să merg cu 30-35 de oameni, am făcut două tururi cu mai puțini. Pentru că în toate tururile mele mă ghidez pe faptul că acestea trebuie să fie experiențe, să putem interacționa între noi și cu ghizii locali, să învățăm, să aflăm, să ne împrietenim, să ne bucurăm, să fim flexibili, chiar să mai descoperim lucruri împreună, nu să facem instrucție militară.

Tot atunci, în 2021, am povestit cu prietenii din grupurile de Egipt că există și un Egipt altfel. Sigur, Cairo a lipsit din program, nu era timp și nu vreau să fac tururi superficiale în care să stăm 5 minute într-un loc pentru a bifa și a fugi mai departe, dar le-am povestit că în zona aflată la vest de Egipt sunt niște locuri incredibile, ce nu au prea mult de-a face cu Egiptul faraonic. E vorba de fabulosul Deșert Alb, spectaculosul Deșert Negru și oaza Siwa, acolo unde însuși Alexandru Macedon s-ar fi dorit îngropat (urmașii lui nu au fost de acord, se pare că a fost îngropat în Alexandria, dar mormântul lui nu a fost găsit niciodată).

În plus, am tot așteptat din 2021 să se deschidă și noul megamuzeu egiptean, Grand Egyptian Museum. Toată lumea a auzit de muzeul egiptean care găzduiește numeroase comori ale acestei civilizații fabuloase, dar clădirea construită pe vremea englezilor este complet depășită. Nu de ieri, de azi, de cel puțin 30 de ani. Așa că autoritățile din Cairo s-au gândit să facă un muzeu demn de monumentalitatea acestei civilizații extraordinare. Am citit despre planurile mărețe încă de la prima mea vizită în Egipt, în anul 2000. Competiția mondială a fost anunțată în 2002 și câștigătorii anunțați în 2003. Planul inițial era să fie gata în 2013. Da, nu e o greșeală, în 2013, acum 10 ani, dar, deh, în Egipt, lucrurile nu se desfășoară prea repede și, iată, suntem în 2023 și încă nu este gata. Din 2020 încoace, au tot fost vehiculate câteva date de deschidere care, evident, nu au fost respectate. În acest moment, data oficială „fermă” este începutul lui noiembrie 2023. Mă rog, eu nu bag mâna în foc nici pentru noiembrie 2023, probabil nimeni, dar nu pot decât să zic ca tot egipteanul – inshallah se va deschide în noiembrie 2023.

 

Care e ideea turului? Simplă: zburăm la Cairo cu o cursă directă TAROM și, dacă tot ajungem în capitala Egiptului, vom merge să vedem cele mai interesante situri – Piramidele, zona creștină coptă, zona veche islamică. În program este și Grand Egyptian Museum – inshallah. Dacă nu va fi gata până la data turului (în jur de 1 martie), vom vizita vechiul muzeu, dar eu simt că totuși se va deschide până atunci; poate doar optimismul.

Dar nici Cairo nu va fi doar cel clasic, vreau să vă arăt și halucinantul City of Dead – imensul cimitir al orașului în care trăiesc… nu se știe câți trăiesc, unii zic 50.000 de oameni, alții susțin chiar și un milion. Doar Allah poate ști, autoritățile, în niciun caz.

De asemenea, vreau să vă duc și la un spectacol de derviși rotitori. Știu, o să-mi spuneți că ați văzut și în Dubai, și în Hurghada sau Sharm el-Sheikh, în ultimele decenii, a devenit foarte popular printre turiștii din Orientul Apropiat. Ei bine, eu am văzut pentru prima oară derviși rotitori în Cairo, într-o clădire istorică aflată foarte aproape de moscheea Al-Azhar. Asta se întâmpla în 2000. Cel puțin atunci, e o amintire unică pentru mine, intrarea era gratuită și dervișii se roteau o dată pe săptămână. Erau derviși reali, chiar sufi care se conectează cu Divinitatea prin dans. Un tip s-a învârtit nu mai puțin de 90 de minute după ceas. Cu toată acea melodie din tobe, acest om se învârtea nonstop, toată acea atmosferă mistică cred că m-a băgat și pe mine în transă. Nu cred, sunt sigur că cel puțin o perioadă am fost în transă. Nu eram singur, eram o gașcă de 5, dar nu găsisem locuri unul lângă altul și cineva din grup mi-a spus că păream clar în transă. A fost o experiență incredibilă. Am mai văzut apoi derviși rotitori prin Egipt, Turcia sau Emirate, dar, nicăieri, nimeni nu s-a apropiat nici la degetul mic de cel din Wekalet Ghoury.

În 23 de ani se schimbă multe, mai ales că turismul a devenit mult mai comercial față de ce era în 2000, dar chiar aș dori să vă duc în acel loc magic în care am intrat în transă acum 23 de ani. Și să sperăm că va fi din nou o experiență magică. Probabil, va fi mult mai autentică și interesantă decât show-urile de pe vase de croazieră și din restaurante all-inclusive!

 

După ce vom descoperi Cairo, vom pleca la drum. Vom merge în deșert, în deșertul de la vest de Cairo. Vom pleca spre oaza Bahariya, unde vom vizita un sat tradițional beduin, ne vom bucura de reflexiile colorate unice de la Crystal Mountain, vom descoperi incredibilul Deșert Negru, dar mai ales Deșertul Alb. Mărturisesc că nu auzisem de Deșertul Alb până acum câțiva ani, când l-am văzut undeva pe Facebook și m-a lăsat cu gura căscată. Și am zis că aici e musai să merg. Uitați-vă la poze, fie mai jos, fie pe Google. E incredibil. Și pentru a avea experiența deșertului completă, vom dormi două nopți în deșert sub milioane de stele.

Vom merge apoi la oaza Siwa, acolo unde Alexandru Macedon a fost recunoscut de preoții egipteni ca fiul lui Amon-Ra. Dacă te uiți pe hartă, între Bahariya și Siwa este un drum relativ scurt prin deșert. Din păcate, drumul e închis de armată. Se spune că va fi deschis în această toamnă, dar știți cum e în Egipt, nu se știe niciodată, așa că în program am presupus că trebuie să ne întoarcem la Cairo. Dacă va fi deschis, sigur vom merge pe drumul cel scurt și vom avea mai mult timp de diverse experiențe prin zonă.

Ce vom face prin Siwa: vom descoperi urmele templului lui Amon și ale lui Alexandru Macedon, vom face safari prin deșert și vom descoperi niște izvoare (zise ale Cleopatrei) absolut senzaționale.

 

Deci, care e planul de bătaie:

Perioada de călătorie; 23 februarie – 4 martie 2024

Preț: 1.950 de euro per persoană (în condițiile împărțirii unei camere duble). ATENȚIE: există o reducere de early booking de 100 de euro, deci prețul este de 1.850 de euro până la 14 august 2023.

Ce este inclus: zbor dus-întors cu TAROM (inclusiv bagaj de cală și taxe), toate transferurile și transportul, 5 nopți la hotel de 4 stele în Cairo, 3 nopți de cazare la pensiune în Siwa, două nopți la cort în deșert, toate intrările, 22 de mese și, evident, ghid local.

Ce nu este inclus: viza, costă cam 25 de dolari (poate varia) și și-o achită fiecare când aterizăm pe aeroportul din Cairo, și 50 de euro bacșiș pentru ghidul local și șoferi. Alte cheltuieli, depinde de fiecare. Evident, în cazul shoppingului, vorba aceea – only the sky is the limit.

 

Pentru mai multe informații, puteți să-mi scrieți mie pe adresa: imperatortravel@yahoo.co.uk

Pentru mai multe informații și înscrieri, vă rog să-i scrieți Andreei: explorăm@weexplore.ro

Pentru mai multe informații despre program, aruncați un ochi aici: https://www.weexplore.ro/tur-egiptul-altfel

 

Vă aștept! Va fi de neuitat.

Imagini Egipt

Piramida Egipt

Piramidele de la Giza nu pot fi ratate !

Giza

Singura minune o lumii ramasa din cele 7 antice

Orasul copt Cairo

Zona crestinilor copti si bisericilor lor

Muhamad Ali Mosque

Moscheea Mohamed Ali

Pisica credincioasa Egipt

In Egipt, pana si pisicile sunt credincioase

Moda Egipt

Cine vrea costum de dansatoare din buric ?

City of Dead Cairo

City of Dead

White Desert Egipt

Fabulosul White Desert

Desertul Alb

 

Desertul Alb Egipt

 

Rasarit in Desertul Alb

 

White Desert

 

Black Desert

Black Desert

Oaza Siwa

Oaza Siwa si culorile sale extraterestre

Oaza Siwa Egipt

 

Desene egiptene Siwa

Unul dintre cele mai importante temple ale lui Amon-Ra au fost in oaza Siwa

Siwa Egipt

Cladirile desertului in Siwa

Pensiune Siwa

Aici vom inopta

Si cazarea din White Desert 🙂

Categorii:
Egipt

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest