SERBIA: Inclusiv in caz de tranzit este nevoie de test COVID

Serbia Consul

Ieri va anuntam ca incepand de azi, calatorii care vin din Romania, Macedonia de Nord, Bulgaria si Croatia trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test COVID-19, facut cu nu mai mult de 48 de ore din momentul in care se ajunge la granita sarbeasca. Decizia era valabila doar pentru cetatenii straini (inclusiv romani), nu pentru cetatenii sarbi. Ceea ce imi era neclar (si nu numai mie) era daca prezentarea unui test COVID-19 este obligatorie si in caz de tranzit. In cazul tarilor din UE care au impus diverse restrictii (gen test COVID sau carantinare), tranzitul este scutit de orice cerinta – in unele cazuri cum e Ungaria, tranzitul e permis doar pe anumite autostrazi, in cazul Austriei, nu e voie sa te opresti, dar in general nu e nevoie de test sau carantina. Pentru Serbia, imi era complet neclar.

Asa ca am dat astazi un mail la Ambasada Romaniei de la Belgrad si am primit un raspuns prompt (in doar 2 ore, tinand cont ca era si sambata). Mi s-a confirmat ca TESTUL COVID-19 ESTE OBLIGATORIU SI IN CAZ DE TRANZIT.

 

 

Iata tot textul pe care l-am primit din partea consulului Romaniei la Belgrad.

Conform noilor prevederi, începând cu data de 15 august a.c., ora 00.00, accesul cetățenilor străini care intră pe teritoriul Republicii Serbia din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord este permis doar cu prezentarea unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore, efectuat în laboratoare acreditate la nivel național.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie privind prezentarea unui test molecular negativ (PCR) următoarele categorii de persoane:

– cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia și dețin documente valabile în acest sens;

– membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore; Atenție, tranzitul obișnuit nu este exceptat de la această măsură.

– personalul feroviar al trenurilor cu destinație finală Republica Serbia;

– personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe;

– copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore;

– personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente.

Mai multe informații sunt disponibile la https://belgrad.mae.ro/

Toate cele bune,

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest