Care sunt cele 13 tari din Spatiul Economic European care impun restrictii romanilor

Tari restrictii Romania

Practic, incepand de azi, cu foarte mici exceptii (Luxemburg, Portugalia si Suedia), oricine din Spatiul Economic European poate calatori spre Romania fara nici o restrictie. De asemenea, nu mai exista nici o restrictie de zbor spre tari din SEE, singurele restrictii in vigoare fiind spre tari extra-europene: Iran, SUA si Turcia (de facto, doar spre Turcia pentru ca zborurile spre Iran au fost anulate in 1978, iar cele spre SUA in 2008). Dar datorita situatiei proaste din punct de vedere epidemiologic, nu mai putin de 13 tari din Spatiul Economic European care se afla pe lista verde a Romaniei impun diverse restrictii calatorilor veniti din Romania si numarul acestor tari ar putea fi in crestere. O sa trec in revista care sunt reglementarile din tarile care interzic sau restrictioneaza accesul romanilor, dar si tarile unde aceste restrictii ar putea aparea.

Cipru – Obligatoriu test COVID-19

Romania se afla in Grupa B a tarilor din punctul de vedere al statului insular. Clasificarea se face pe baza unor criterii complexe, luandu-se in considerare nu numai numarul de cazuri raportat la populatie, dar si celebru numar R (care indica numarul de infectari per persoana infectata), numarul de morti raportat la numarul de infectari si altele.

Asta inseamna ca orice calator roman in Cipru trebuie fie sa se prezinte cu un certificat de testare COVID-19 efectuat in ultimele 72 ore, ori sa se testeze pe aeroport (pretul este de 60 euro). Daca se testeaza pe aeroport, va intra in carantina timp de 24 ore pana vine rezultatul in locul de cazare ales. In plus, inainte de a te imbarca in avion, trebuie completata o declaratie solemna – Cyprus Flight Pass.

Lista este actualizata in fiecare luni si au existat cazuri de “retrogradare” – daca la inceput, calatorii din Israel erau in Grupa A (intrare fara nici o conditie), acum vreo 3 saptamani datorita exploziei epidemiologice din tara au intrat in Grupa B, iar de lunea asta, Israelul a retrogrodat in Grupa C (interdictie de intrare pe teritoriul Ciprului). Exista acest risc si in cazul nostru. Lista poate fi consultata aici.

 

Estonia – Auto-izolare 14 zile obligatorie

Calatorii care au fost in Romania in ultimele 14 zile sunt obligati sa se auto-izoleze pentru 14 zile odata ce ajung in Estonia. Calatorii din tarile care au mai putin de 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile pot intra in Estonia fara obligativitatea auto-izolarii, dar Romania inregistreaza 25,6 cazuri si este in crestere. Lista este actualizata in fiecare vineri si poate fi consultata aici.

 

Finlanda – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Finlanda a deschis granitele pentru vecinii din tarile baltice si scandinave (evident, cu exceptia Suediei), iar restul cetatenilor UE/SEE/Schengen nu au voie sa intre pe teritoriul tarii. Situatia se va schimba de pe 14 iulie cand Finlanda va permite intrarea calatorilor din tari care au sub 8 cazuri / 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Cum Romania are 25 cazuri si in crestere, indiscutabil, va fi pe lista rosie a Finlandei

Pentru mai multe informatii, uitati-va aici.

 

Grecia – o parte din calatorii din Romania vor fi testati de COVID-19.

Grecia are granitele deschise – atat cele aeriene, portuare cat si singurul punct de trecere a frontierei rutiere la Promachonas / Kulata. Toti cei care intra in tara trebuie sa completeze un formular on-line, despre care puteti citi aici. Se va obtine un QR-code (incepand din 7 iulie, nu se poate intra in Grecia fara QR-code, dar implementarea legii tine de cheful granicerilor greci) care va indica daca persoana respectiva va fi testata sau nu. Pana acum, au fost testate avioane intregi venite din Romania, iar testarile din granita rutiera se va intensifica acum dupa ce turistii din Serbia au primit interdictie de a intra in Grecia – sarbii erau cei mai testati dintre cei care se ingramadeau ore in sir la granita rutiera).

 

Irlanda – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Irlanda continua sa aibe granitele inchise pentru tarile UE / SEE / Schengen. Irlanda a amanat decizia asupra deschiderii granitelor pana pe 20 iulie si atunci va implementa o lista a tarilor sigure si nesigure din punct de vedere epidemiologic. Vom vedea daca cei din tarile nesigure cum este Romania li se va permite accesul cu auto-izolare sau va fi in continuare strict interzis.

Mai multe informatii gasiti aici.

 

Islanda – Test COVID-19 obligatoriu la intrarea in tara.

Calatorii veniti din Romania pot intra in Islanda, dar trebuie sa faca obligatoriu un test COVID-19 in aeroport. Pretul testului este de 11,000 coroane (70 euro). Calatorii trebuie sa se auto-izoleze pana la sosirea rezultatului negative. In plus, calatorii spre Islanda trebuie sa completeze aceasta declaratie on-line si sa descarce aplicatia de track & trace Rakning C-19 pentru a urmari eventuala expunere la bolnavi confirmati de COVID.

 

Letonia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Ca si in cazul Letoniei, calatorii din tarile cu peste 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile trebuie sa intre in auto-izolare. Calatorii din tarile cu peste 25 cazuri / 100.000 locuitori au interdictie totala de intrare in Letonia. Lista epidemiologica este actualizata saptamanal, iar vinerea, trecuta, Romania avea 24,3 cazuri dupa calculele letone (diferite de cele estone), fiind la un pas de interdictie totala. Posibil ca din 13 iulie, numarul de cazuri sa sara de 25 si Romania sa intre pe lista de interdictie totala.

Mai multe informatii gasiti aici.

 

Lituania – auto-izolare 14 zile obligatorie

Fix la fel ca si in cazul celorlalte tari baltice, calatorii din tarile care inregistreaza peste 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile trebuie sa intre in carantina. Lista se actualizeaza in fiecare vineri.

Mai multe informatii aici.

 

Malta – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Malta a redeschis granitele si a reluat zborurile pentru o serie de tari din UE, dar nu si pentru Romania. Conform ultimelor informatii, Malta ar putea redeschide granitele pentru toate tarile UE, inclusiv Romania, dar sa vedem daca nu vor introduce si ei liste verzi si rosii. Mai multe informatii aici.

 

Marea Britanie – auto-izolare 14 zile obligatorie

Incepand cu 10 iulie, Marea Britanie a ridicat obligativitatea de carantinare pentru calatori care vin din 71 de tari unde epidemia este stinsa sau se afla la cote foarte mici. Lista o gasiti aici. Nu exista o lista de criterii transparenta, se pare ca lista a fost compilata in vreun pub londonez si nici un calendar de actualizare. Mai multe informatii gasiti aici.

 

Norvegia – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

In acest moment, cetatenii romani nu au voie sa intre pe teritoriul Norvegiei care are granitele inchise. Situatia se va schimba dupa 15 iulie cand Norvegia va introduce un sistem de interdictii sau obligativitat de carantinare. Nu s-au anuntat criteriile, dar probabil Romania va ajunge in cel mai bun caz pe lista tarilor cu carantinare obligatorie. Atentie, carantinarea in cazul Norvegiei nu este de 14 zile, ci de 10 zile. Gasiti mai multe informatii aici.

 

Slovacia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Cetatenii romani se afla pe lista rosie a autoritatilor de la Bratislava – auto-izolarea este obligatorie. Alternativ, pot sa faca un test COVID-19 la un laborator certificat din Slovacia, dar trebuie sa stea in carantina pana la sosirea rezultatului negativ. Tranzitul este permis – trebuie facut in  mai putin de 8 ore si nu este voie innoptarea pe teritoriul Slovaciei, dar opritul la benzinarii sau restaurante de pe sosele este permisa. Mai multe informatii gasiti aici.

 

Slovenia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Cetatenii romani care doresc sa intre in Slovenia si nu detin case sau ambarcatiuni in aceasta tara sunt obligati sa se auto-carantineze. Lista este actualizata saptamanal lunea. Lista o puteti gasi aici, iar mai multe informatii puteti gasi aici https://www.gov.si/en/news/

 

In cazul celorlalte tari, se poate intra fara nici o conditie.

Dar datorita cresterii din nou a numarului de cazuri la nivel european, mai multe tari care au deschis granitele pentru “toata lumea” iau in considerare introducerea de restrictii si crearea de liste verzi si rosii. Astfel, Elvetia a creat una saptamana trecuta si am fost foarte putin sa ajungem din nou pe lista rosie, dar am scapat “la o mustata”. Lista insa este actualizata la doua saptamani. De asemenea, si Belgia se gandeste sa creeze o astfel de lista rosie.

Portugalia ia in considerare testarea obligatorie la aeroport (in cazul Madeirei si insulelor Azore, este deja obligatorie

 

 

Categorii:
Noutati

Comentarii

 • Bună,

  Ceva info despre procedura de concordat ceruta de Blue air ai? Se mai pot folosi voucher ele date?
  Mulțumesc

  Carmen 7 iulie 2020 13:07 Răspunde
  • Din cate cred, da. Am cerut amanunte, nu vreau sa scriu un articol fara sa fiu si eu deplin lamurit ce inseamna. Dar o sa revin

   Imperator 7 iulie 2020 13:17 Răspunde
   • Buna
    Daca plec din romania as putea intra inapoi in irlanda?…si daca da as intra in auto-izolare?

    Ariana 7 iulie 2020 19:11 Răspunde
    • In acest moment, este interzis sa intrati in Irlanda. Nici macar cu auto-izolare. Doar daca sunteti cetatean sau resortisant irlandez.

     Imperator 7 iulie 2020 19:34 Răspunde
 • Daca TRANZITEZ slovacia spre polonia, pot trece ca pers fizica?

  Mirel 7 iulie 2020 13:24 Răspunde
 • Buna cei care intra în România cu din Italia cu avionul, cu Ryanair mai precis trebuie sa completeze vreun formular, vreo declarație, trebuie sa se înregistreze undeva?

  Laura Popescu 7 iulie 2020 13:50 Răspunde
  • Da, e o declaratie ce o puteti completa in aeroport

   Imperator 7 iulie 2020 18:59 Răspunde
   • O completezi doar dar nimeni nu ti.o cere….prectic i completezz degeaba

    Mikela 9 iulie 2020 7:32 Răspunde
 • Prin Slovenia se poate tranzita spre Italia?

  Neagu silviu 7 iulie 2020 15:48 Răspunde
 • Poti adauga si Belgia pe aceasta lista. Mi-am cumparat bilet pentru data de 12 iulie si am primit mail de la Wizz cu formularul prin care sunt obligata sa ma auto izolez 14 zile cand ajung acolo pentru ca Romania nu face parte din spatiul Schengen. Minunat!

  Silvia 7 iulie 2020 17:12 Răspunde
  • Mailurile de la Wizz sunt destul de ramase in urma si nici macar reale.
   Passengers are not allowed to enter.
   This does not apply to:
   – passengers arriving from EEA Member States or Switzerland;
   – nationals of Andorra, Monaco, Montenegro, North Macedonia (Rep.), San Marino, Serbia, Switzerland, Vatican City (Holy See) and EEA Member States;
   – passengers with a British passport with nationality “British Citizen”, “British Overseas Territories Citizen” issued by Gibraltar and British Passports with a Certificate of Entitlement to the Right of Abode issued by the United Kingdom;
   – passengers with a long-term residence permit or a long term „D” visa issued by EEA Member States, Switzerland or the United Kingdom, returning via Belgium to their country of residence;
   – family members of nationals of EEA Member States and Switzerland;
   – family members of British nationals;
   – military personnel.

   Imperator 7 iulie 2020 18:57 Răspunde
   • Ce mi-ai scris se aplica pentru intrarea in Belgia, dar nu e specificat nimic de carantina

    Silvia 7 iulie 2020 19:50 Răspunde
 • Slovenia se poate tranzita?

  Iulian 7 iulie 2020 19:00 Răspunde
  • Da. Doar tranzit.

   Imperator 7 iulie 2020 19:00 Răspunde
   • Buna ziua ! Sa inteleg ca se poate tranzita spre Italia ? Se cer documente doveditoare ceva ?

    Panaitescu 9 iulie 2020 14:58 Răspunde
 • Buna.Persoanele care vin din Romania in Belgia intra izolare

  Diana 7 iulie 2020 19:12 Răspunde
  • Nu.

   Imperator 7 iulie 2020 19:33 Răspunde
   • In Germania plec maine am contra tul de munca si adresa la minę Sar putea sa intanpin problem?

    Banatan 9 iulie 2020 19:16 Răspunde
    • In Germania poti sa mergi doar cu Pasaport sau CI fara nici o alta dovada.

     Imperator 10 iulie 2020 14:35 Răspunde
 • Buna,
  Sunt cetatean roman cu domiciliul in SUA, am pasaport romanesc expirat, pot intra in Romania cu pasaport american? Cat despre autoizolare la domiciliu, nu ma deranjeaza. Am mama varstnica si singura in Romania.Trebuia de mult sa fiu acasa.
  Multumesc frumos!

  Manu 7 iulie 2020 21:11 Răspunde
  • Cetatenii SUA nu au dreptul sa intre pe teritoriul Uniunii Europene si implicit si al Romaniei. Nu veti fi primit in avionul care vreti sa-l luati spre Europa. Sfatul meu este sa contactati Ambasada Romaniei de la Washington sau cel mai apropiat consulat roman (daca locuiti undeva departe de Washington) pentru ca sa va recomande ce e de facut in acest caz.

   Imperator 7 iulie 2020 22:50 Răspunde
 • Salut. Am citit azi ca Austria a impus carantina pentru cei din Romania. Dar nu am vazut nimic precizat de tranzitarea ei . Stii cumva daca tranzitarea este posibila inca ? Mersi anticipat

  Mihai 8 iulie 2020 11:49 Răspunde
  • Asta verific acum. Am vazut ca au pus Romania in nivelul 6 (avoid travel), dar incerc sa am stirea confirmata.

   Imperator 8 iulie 2020 11:52 Răspunde
   • Mersi mult. Ma intereseaza in scopul unei plecari maine dimineata cu masina din RO catre NL . Dar incerc sa ma asigur ca se pot tranzita tarile pana la destinatie.

    Mihai 8 iulie 2020 11:56 Răspunde
    • Tranzitul a fost intotdeauna posibil chiar si cand intreaga Europa era in carantina. Dar pentru ca atunci Olanda nu accepta decat cetatenii si rezidentii, trebuia sa demonstrezi ca esti rezident sau cetatean. Acum nu mai e nevoie, chiar si daca tranzitezi tari care obliga calatorii veniti din Romania la carantina (cum ar fi Austria si Slovacia)

     Imperator 8 iulie 2020 13:30 Răspunde
 • Dacă as dori sa ma întorc în Germania as întra în izolare?

  anca 8 iulie 2020 13:31 Răspunde
 • Care e situatia in Germania? Vreau sa cumpar bilet pentru nepoata noastra la sfarsit de iulie si sper sa nu fie vreo problema. Multumesc

  Ana 8 iulie 2020 14:08 Răspunde
 • Buna ziua,chiar este adevărată știrea cu Austria ca au introdus izolarea?noi ar trebui mâine sa plecam 5 zile în vacanță în Austria!!!

  Luminita 8 iulie 2020 16:52 Răspunde
 • Daca merg din Spania în România mai este obligatorie carantina?

  Samy 8 iulie 2020 18:00 Răspunde
  • Nu

   Imperator 8 iulie 2020 19:09 Răspunde
   • Eu vreau sa plec in weekendul viitor din Elvezia in Romania pot transita fara probleme?

    Simona 9 iulie 2020 0:16 Răspunde
 • Din portugalia daca vi in romania trebuie sa stai in carantină?

  Herman Bogdan 8 iulie 2020 19:06 Răspunde
 • Bună ziua, ma puteti ajuta va rog cu o informatie? Vin pe 15 iulie din Malaezia, unde sunt f puține cazuri, va trebui să stau în autoizolare ?

  Mirela 8 iulie 2020 19:09 Răspunde
 • Buna ziua,
  Aveți idee care este situația in Bulgaria ? Am planificata vacanța începând din 19 Iulie dar am temeri legate de intrarea in izolare in momentul revenirii in țara.
  Mulțumesc

  Bogdan 8 iulie 2020 20:19 Răspunde
  • Ca si in Romania, azi Bulgaria a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de cand a inceput pandemia. E drept, majoritatea (60%) in cele doua mari orase – Sofia si Plovdiv si doar 10 cazuri pe coasta. In mod normal, nu se va impune izolare.

   Imperator 8 iulie 2020 22:48 Răspunde
 • Trebuie să stau 14 zile in autoizolare daca vin din portugalia?

  Herman Bogdan 8 iulie 2020 20:19 Răspunde
 • Buna seara! Am bilet pentru Paris, pe 12 iulie. Am acces in Franta, fara carantina sau izolare?

  Dumitrache 8 iulie 2020 21:04 Răspunde
 • Daca plec din romania in elvetia pe 19 iulie trebuie sa stau in carantina ?

  Alina 8 iulie 2020 22:43 Răspunde
 • Din Otopeni către Malmö Suedia se ajunge fără probleme?mersii

  Ionuț 8 iulie 2020 22:49 Răspunde
 • Daca vin saptamana asta din Romania in Italia intru in izolare 14 zile?va multumesc.

  Iulia 8 iulie 2020 23:10 Răspunde
 • Dacă merg săptămâna viitoare în România din Suedia sunt obligata sa stau 14 zile în izolare?

  Elena 8 iulie 2020 23:30 Răspunde
 • Vrem sa mergem cu masina din Madrid in Romania la 1 august daca se instaureaza stares de urgenta din nou cum ne poate afecta noi sintem 2 copii si trei adulti rezindenta in spania cu proprietati la Madrid intreb daca ar fi creo problema sa ne intoarcem inapoi.miltumesc anticipat

  Geanina Hozas 9 iulie 2020 8:43 Răspunde
  • Depinde foarte mult ce vor decide autoritatile spaniole – s-ar putea ca noile masuri luate de Spania pentru a doua stare de urgenta sa difere de cele din starea de urgenta care s-a incheiat in 21 iunie. Probabil sunt cele similare luate in cazul carantinei care este acum in Catalonia si Tara Bascilor.

   Imperator 9 iulie 2020 9:08 Răspunde
 • Buna spre Muntenegru se poate merge
  Sau se pote sta 10zile acolo???
  Și când revin in Ro sunt supus sa stau in carantina ???

  Stempovschi Valeriu 9 iulie 2020 10:39 Răspunde
 • Buna,tranzitarea Austriei si Ungariei e posibila in data de 12 Iulie

  Simona 9 iulie 2020 13:53 Răspunde
 • Bună as dori o informație dacă eu am zbor către italia pe 21 iulie în Italia este posibil să întru in izolare la domiciliu.

  Lacrămioara 9 iulie 2020 15:20 Răspunde
  • Mai e mult pana atunci, multe se pot intampla. Acuma, nu, nu e obligatoriu

   Imperator 9 iulie 2020 15:49 Răspunde
 • Buna ziua, ce parere aveti despre Italia? E posibil sa impuna restrictii pentru Romania? Si totusi, in general, restrictiile sunt valabile din ziua in care s-au impus?

  Stefana Georgiana 9 iulie 2020 15:28 Răspunde
  • Italia nu are acum restrictii pentru nimeni, asa ca ar trebui sa schimbe toata politica. Si asta dureaza.

   Imperator 9 iulie 2020 15:49 Răspunde
 • Bună,dacă revin în Germania din România stau în izolare?

  Larisa 9 iulie 2020 19:18 Răspunde
 • Buna, ai idee daca pentru Italia cetatenii romani trebuie sa completeze vreo declaratie?

  daniela preda 9 iulie 2020 20:01 Răspunde
  • Da, toti care ajung in Italia trebuie sa completeze o declaratie de sanatate.

   Imperator 10 iulie 2020 14:34 Răspunde
 • Este posibil ca saptamana viitoare Belgia sa impuna restrictii pentru Romania

  Alex 9 iulie 2020 20:05 Răspunde
  • Am citit niste articole in presa belgiana, dar nimic din surse oficiale

   Imperator 10 iulie 2020 14:34 Răspunde
 • Bună seara. Săptămâna viitoare pe data de 17.07 vreau să plec în concediu în România (acum sunt în Germania). Îmi puteți spune dacă sunt probleme la graniță cu Austria sau Ungaria? Pentru noi care doar tranzităm, ne mai cer testul pentru COVID sau declarație? Trebuie să stăm în auto-izolare? Menționez că locuiesc în Germania de 3 ani, am contract de muncă, Anmeldung etc. Mulțumesc frumos pentru răspunsuri!

  C. David 9 iulie 2020 22:25 Răspunde
  • Dinspre Germania nu veti fi oprit, Dinspre Romania, este posibil sa fiti opriti, dar aratati ca mergeti in Germania unde locuiti si nu e nevoie nici de test, nici de nimic. Doar CI / pasaport, evident

   Imperator 10 iulie 2020 14:31 Răspunde
 • Dacă plec in noaptea asta spre Germanaia cu autocarul am nevoie de vreun document inafara de cartea de identitate ?

  Sorin 9 iulie 2020 23:16 Răspunde
 • Buna seara! Voiam sa va întreb, dacă merg din romania in Suedia si apoi in Spania pentru doua săptămâni, voi sta in izolare sau carantina la întoarcere?

  Cristina 10 iulie 2020 1:20 Răspunde
  • Nu, Pentru ca in ultimele 14 zile ati fost in zona verde.

   Imperator 10 iulie 2020 14:29 Răspunde
 • Buna. Multumesc in primul rand pt toate updateurile. Incepe sa ma ingrijoreze situatia tinand cont ca vad ca unele tari au restrictii “pentru cetatenii romani”. Eu nu am fost in Romania din Septembrie, locuiesc in Olanda. Se aplica regula? Inteleg ca literalmente da, dar logica nu o vad. Multumesc mult!

  Calina 10 iulie 2020 10:30 Răspunde
  • Restrictiile nu sunt pentru „cetatenii romani”. Restrictiile sunt pentru cei care vin din Romania – fie ca sunt romani, fie ca sunt japonezi, fie ca sunt francezi. E vorba ca vii dintr-o zona cu multe cazuri, si COVID-ul in general nu se uita la pasaport.

   Imperator 10 iulie 2020 14:26 Răspunde
 • Buna seara ! Vreau sa plec in Turcia pentru 3 zile , la întoarcere este autoizolarea ???

  David 11 iulie 2020 2:41 Răspunde
 • Buna seara ! Chiar dacă nu se mai aplica legea carantinari obligatori, și vin din Turcia , tot 14 zile izolare ?

  David 12 iulie 2020 1:42 Răspunde
  • Legea carantinarii va fi votata cel mai probabil luni

   Imperator 12 iulie 2020 13:49 Răspunde
 • Ce ruta pot tranzita pentru a ajunge in Portugalia ? 13 07 2020

  Ioan 13 iulie 2020 8:56 Răspunde
 • Se stie ceva la acest moment despre Ucraina si Moldova, cand vor permite accesul romanilor pe cale rutiera ?

  Madalin 13 iulie 2020 11:22 Răspunde
 • Salut! De Tenerife stiti ceva? Se aplica aceleasi reguli ca si pe teritoriul Spaniei continentale? Aveti idee la ce data se face urmatoarea lista? Ma refer la cea care se facea din 14 in 14 zile. Multumesc!

  Ionut 14 iulie 2020 11:33 Răspunde
  • Da, aceleasi reguli ca si pentru Spania. Spania nu are o lista, a deschis pentru toate tarile UE, iar lista romaneasca este actualizata saptamanal. Nu stiu de ce nu a fost actualizata lunea asta.

   Imperator 14 iulie 2020 19:19 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii