Care sunt cele 13 tari din Spatiul Economic European care impun restrictii romanilor

Tari restrictii Romania

Practic, incepand de azi, cu foarte mici exceptii (Luxemburg, Portugalia si Suedia), oricine din Spatiul Economic European poate calatori spre Romania fara nici o restrictie. De asemenea, nu mai exista nici o restrictie de zbor spre tari din SEE, singurele restrictii in vigoare fiind spre tari extra-europene: Iran, SUA si Turcia (de facto, doar spre Turcia pentru ca zborurile spre Iran au fost anulate in 1978, iar cele spre SUA in 2008). Dar datorita situatiei proaste din punct de vedere epidemiologic, nu mai putin de 13 tari din Spatiul Economic European care se afla pe lista verde a Romaniei impun diverse restrictii calatorilor veniti din Romania si numarul acestor tari ar putea fi in crestere. O sa trec in revista care sunt reglementarile din tarile care interzic sau restrictioneaza accesul romanilor, dar si tarile unde aceste restrictii ar putea aparea.

Cipru – Obligatoriu test COVID-19

Romania se afla in Grupa B a tarilor din punctul de vedere al statului insular. Clasificarea se face pe baza unor criterii complexe, luandu-se in considerare nu numai numarul de cazuri raportat la populatie, dar si celebru numar R (care indica numarul de infectari per persoana infectata), numarul de morti raportat la numarul de infectari si altele.

Asta inseamna ca orice calator roman in Cipru trebuie fie sa se prezinte cu un certificat de testare COVID-19 efectuat in ultimele 72 ore, ori sa se testeze pe aeroport (pretul este de 60 euro). Daca se testeaza pe aeroport, va intra in carantina timp de 24 ore pana vine rezultatul in locul de cazare ales. In plus, inainte de a te imbarca in avion, trebuie completata o declaratie solemna – Cyprus Flight Pass.

Lista este actualizata in fiecare luni si au existat cazuri de “retrogradare” – daca la inceput, calatorii din Israel erau in Grupa A (intrare fara nici o conditie), acum vreo 3 saptamani datorita exploziei epidemiologice din tara au intrat in Grupa B, iar de lunea asta, Israelul a retrogrodat in Grupa C (interdictie de intrare pe teritoriul Ciprului). Exista acest risc si in cazul nostru. Lista poate fi consultata aici.

 

Estonia – Auto-izolare 14 zile obligatorie

Calatorii care au fost in Romania in ultimele 14 zile sunt obligati sa se auto-izoleze pentru 14 zile odata ce ajung in Estonia. Calatorii din tarile care au mai putin de 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile pot intra in Estonia fara obligativitatea auto-izolarii, dar Romania inregistreaza 25,6 cazuri si este in crestere. Lista este actualizata in fiecare vineri si poate fi consultata aici.

 

Finlanda – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Finlanda a deschis granitele pentru vecinii din tarile baltice si scandinave (evident, cu exceptia Suediei), iar restul cetatenilor UE/SEE/Schengen nu au voie sa intre pe teritoriul tarii. Situatia se va schimba de pe 14 iulie cand Finlanda va permite intrarea calatorilor din tari care au sub 8 cazuri / 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Cum Romania are 25 cazuri si in crestere, indiscutabil, va fi pe lista rosie a Finlandei

Pentru mai multe informatii, uitati-va aici.

 

Grecia – o parte din calatorii din Romania vor fi testati de COVID-19.

Grecia are granitele deschise – atat cele aeriene, portuare cat si singurul punct de trecere a frontierei rutiere la Promachonas / Kulata. Toti cei care intra in tara trebuie sa completeze un formular on-line, despre care puteti citi aici. Se va obtine un QR-code (incepand din 7 iulie, nu se poate intra in Grecia fara QR-code, dar implementarea legii tine de cheful granicerilor greci) care va indica daca persoana respectiva va fi testata sau nu. Pana acum, au fost testate avioane intregi venite din Romania, iar testarile din granita rutiera se va intensifica acum dupa ce turistii din Serbia au primit interdictie de a intra in Grecia – sarbii erau cei mai testati dintre cei care se ingramadeau ore in sir la granita rutiera).

 

Irlanda – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Irlanda continua sa aibe granitele inchise pentru tarile UE / SEE / Schengen. Irlanda a amanat decizia asupra deschiderii granitelor pana pe 20 iulie si atunci va implementa o lista a tarilor sigure si nesigure din punct de vedere epidemiologic. Vom vedea daca cei din tarile nesigure cum este Romania li se va permite accesul cu auto-izolare sau va fi in continuare strict interzis.

Mai multe informatii gasiti aici.

 

Islanda – Test COVID-19 obligatoriu la intrarea in tara.

Calatorii veniti din Romania pot intra in Islanda, dar trebuie sa faca obligatoriu un test COVID-19 in aeroport. Pretul testului este de 11,000 coroane (70 euro). Calatorii trebuie sa se auto-izoleze pana la sosirea rezultatului negative. In plus, calatorii spre Islanda trebuie sa completeze aceasta declaratie on-line si sa descarce aplicatia de track & trace Rakning C-19 pentru a urmari eventuala expunere la bolnavi confirmati de COVID.

 

Letonia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Ca si in cazul Letoniei, calatorii din tarile cu peste 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile trebuie sa intre in auto-izolare. Calatorii din tarile cu peste 25 cazuri / 100.000 locuitori au interdictie totala de intrare in Letonia. Lista epidemiologica este actualizata saptamanal, iar vinerea, trecuta, Romania avea 24,3 cazuri dupa calculele letone (diferite de cele estone), fiind la un pas de interdictie totala. Posibil ca din 13 iulie, numarul de cazuri sa sara de 25 si Romania sa intre pe lista de interdictie totala.

Mai multe informatii gasiti aici.

 

Lituania – auto-izolare 14 zile obligatorie

Fix la fel ca si in cazul celorlalte tari baltice, calatorii din tarile care inregistreaza peste 16 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile trebuie sa intre in carantina. Lista se actualizeaza in fiecare vineri.

Mai multe informatii aici.

 

Malta – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

Malta a redeschis granitele si a reluat zborurile pentru o serie de tari din UE, dar nu si pentru Romania. Conform ultimelor informatii, Malta ar putea redeschide granitele pentru toate tarile UE, inclusiv Romania, dar sa vedem daca nu vor introduce si ei liste verzi si rosii. Mai multe informatii aici.

 

Marea Britanie – auto-izolare 14 zile obligatorie

Incepand cu 10 iulie, Marea Britanie a ridicat obligativitatea de carantinare pentru calatori care vin din 71 de tari unde epidemia este stinsa sau se afla la cote foarte mici. Lista o gasiti aici. Nu exista o lista de criterii transparenta, se pare ca lista a fost compilata in vreun pub londonez si nici un calendar de actualizare. Mai multe informatii gasiti aici.

 

Norvegia – Interzisa intrarea pentru cetatenii romani

In acest moment, cetatenii romani nu au voie sa intre pe teritoriul Norvegiei care are granitele inchise. Situatia se va schimba dupa 15 iulie cand Norvegia va introduce un sistem de interdictii sau obligativitat de carantinare. Nu s-au anuntat criteriile, dar probabil Romania va ajunge in cel mai bun caz pe lista tarilor cu carantinare obligatorie. Atentie, carantinarea in cazul Norvegiei nu este de 14 zile, ci de 10 zile. Gasiti mai multe informatii aici.

 

Slovacia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Cetatenii romani se afla pe lista rosie a autoritatilor de la Bratislava – auto-izolarea este obligatorie. Alternativ, pot sa faca un test COVID-19 la un laborator certificat din Slovacia, dar trebuie sa stea in carantina pana la sosirea rezultatului negativ. Tranzitul este permis – trebuie facut in  mai putin de 8 ore si nu este voie innoptarea pe teritoriul Slovaciei, dar opritul la benzinarii sau restaurante de pe sosele este permisa. Mai multe informatii gasiti aici.

 

Slovenia – auto-izolare 14 zile obligatorie

Cetatenii romani care doresc sa intre in Slovenia si nu detin case sau ambarcatiuni in aceasta tara sunt obligati sa se auto-carantineze. Lista este actualizata saptamanal lunea. Lista o puteti gasi aici, iar mai multe informatii puteti gasi aici https://www.gov.si/en/news/

 

In cazul celorlalte tari, se poate intra fara nici o conditie.

Dar datorita cresterii din nou a numarului de cazuri la nivel european, mai multe tari care au deschis granitele pentru “toata lumea” iau in considerare introducerea de restrictii si crearea de liste verzi si rosii. Astfel, Elvetia a creat una saptamana trecuta si am fost foarte putin sa ajungem din nou pe lista rosie, dar am scapat “la o mustata”. Lista insa este actualizata la doua saptamani. De asemenea, si Belgia se gandeste sa creeze o astfel de lista rosie.

Portugalia ia in considerare testarea obligatorie la aeroport (in cazul Madeirei si insulelor Azore, este deja obligatorie

 

 

Categorii:
Noutati

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest